Για κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση καθώς οι κεντρικές τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τον πληθωρισμό, προειδοποιεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing.

Πολλαπλές πιέσεις

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής Future of Finance στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη, ο Sewing ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία λυγίζει κάτω από πολλαπλές πιέσεις, από τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εφοδιαστική αλυσίδα στην Κίνα έως την αύξηση των τιμών των τροφίμων, ιδίως στις φτωχότερες χώρες. Ο CEO της Deutsche Bank σημείωσε ακόμα ότι, αν και η τράπεζα είχε προβλέψει εδώ και αρκετό καιρό ότι τα επιτόκια θα αυξάνονταν για να περιοριστεί η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού, ο ρυθμός σύσφιξης της οικονομικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες τον εξέπληξε.

Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης

«Θα έλεγα ότι έχουμε τουλάχιστον 50% πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης», εκτίμησε ο Sewing, σημειώνοντας πως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη «η πιθανότητα ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με παράλληλη άνοδο των επιτοκίων, είναι προφανώς αυξημένη σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαμε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη εκτίμηση προχώρησαν και οι αναλυτές της Citigroup, εστιάζοντας στους αρρυθμίες που παρατηρούνται στην προσφορά καθώς και στα υψηλότερα επιτόκια.

Ο Sewing είπε ότι παρά τον αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζει τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς είναι αναγκαίες για να μειωθεί ο πληθωρισμός τον οποίο αποκάλεσε κίνδυνο για τη δημοκρατία.