Ανάπτυξη της τάξεως του 1,2% για το 2024 αναμένει η Deutsche Bank για την Ελλάδα, που παρά το συντηρικό σετ εκτιμήσεων, αποτελεί την υψηλότερη εκτιμώμενη απόδοση σε επίπεδο Ευρωζώνης, με την Ισπανία να ακολουθεί στο 1%.
Ο γερμανικός οίκος εκτιμά πως η αναπτυξιακή δυναμική το 2024 θα κινηθεί ελαφρώς χαμηλότερα από φέτος, με την Ευρωζώνη στο 0,2% από 0,4%, προτού ενισχυθεί το 2025 στο 1,5%, με την Ελλάδα να υπεραποδίδει και τότε, με ανάπτυξη 2%.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 4,3% φέτος, με περαιτέρω ουσιαστική αποκλιμάκωση το επόμενο έτος, καθώς αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% και στο 2% το 2025, με την Ευρωζώνη στο 2,2% και 2,3% αντίστοιχα.
Πιο άμεσα και πιο «επιθετικά» οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Ως προς το βασικό ζήτημα για τις αγορές που δεν είναι άλλο από τις κινήσεις και τους χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών, η Deutsche Bank, βλέπει πιο άμεσα και πιο «επιθετικές» μείωσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεδομένων των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό και του «τόνου» των επίσημων αναφορών και σχολίων των στελεχών του «στρατηγείου» της Φρανκφούρτης.
Ο γερμανικός οίκος αναμένει πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα υλοποιηθεί στη συνεδρίαση του Απριλίου του 2024, με προοπτική μείωσης ακόμη και στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Οι αναλυτές αναθεωρούν τον ευρύτερο κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της ΕΚΤ, αναμένοντας μειώσεις της τάξεως των 150 μονάδων βάσης το 2024 (από 100 μονάδες βάσης που ανέμενε προηγουμένως), με αφετηρία τον Απρίλιο (διαδοχικές μειώσεις κατά 50 μονάδες βάσης τον Απρίλιο – Ιούνιο).
Ως προς την επικείμενη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου, ο γερμανικός οίκος αναμένει από την ΕΚΤ να αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά θα δείξει μια διστακτικότητα στο να κηρύξει μια πρόωρη νίκη. Επιπλέον, πιθανότατα θα διατηρήσει το guidance για τη διατήρηση των επιτοκίων σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, επαναφέροντας τον πληθωρισμό προς το στόχο της, εγκαίρως.
Το «higher for longer» θα διατηρηθεί ως ρητορική, αλλά με τα δεδομένα να είναι αρκετά ασταθή, η Deutsche Bank θεωρεί ότι η τάση στο σκέλος της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θα συνεχίσουν να εκπλήσσουν αρνητικά την ΕΚΤ, «ανοίγοντας την πόρτα» για μειώσεις των επιτοκίων, πιθανώς ακόμη και τον Μάρτιο – ή να σηματοδοτήσει το Μάρτιο, τυχόν επερχόμενες μειώσεις στο δεύτερο τρίμηνο.