Μπορεί οι επιδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου το Νοέμβριο να ήταν σημαντικές, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 6,55%, αλλά ο μήνας ήταν εξαιρετικός για τις περισσότερες αγορές του πλανήτη.

Έτσι, ο δείκτης του ΧΑ «αποκαθηλώθηκε» από την κορυφή των μηνιαίων επιδόσεων, παραμένοντας όμως στην πρώτη δεκάδα των παγκόσμιων αποδόσεων.

 

Σε επίπεδο έτους, όμως, το ΧΑ διατηρεί την πρωτιά του, σε όρους δολαρίου, ξεπερνώντας μεγάλους δείκτες, όπως ο Nasdaq. Σε τοπικά νομίσματα, ο ελληνικός δείκτης υπολείπεται του ρωσικού MOEX, εντούτοις το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσει και τις συναλλαγματικές διαφορές που υπάρχουν.  

Το ράλι του Νοεμβρίου

Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, μετά από αρκετούς αδύναμους μήνες για τις αγορές, ο Νοέμβριος επιφύλαξε ένα σημαντικό ράλι για τις αγορές, καθώς οι ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και η ενδεχόμενη αλλαγή του μείγματος νομισματικής πολιτικής βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα.

Στην πραγματικότητα, ήταν ο καλύτερος μήνας για ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο 60:40 μετοχών και ομολόγων από τον Νοέμβριο του 2020, αναφέρει η Deutsche Bank. Επιπλέον, ο συνολικός δείκτης ομολόγων ΗΠΑ του Bloomberg είχε τον καλύτερο μήνα του από τον Μάιο του 1985 και ο S&P 500 έσπασε τον τρίμηνο σερί απωλειών για να καταγράψει τον καλύτερο μήνα του 2023 μέχρι στιγμής. Συνολικά, ήταν ένας απίστευτα δυνατός μήνας σε γενικές γραμμές, με 33 από τα 38 από τα μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία του δείγματος της Deutsche Bank να κλείνουν στο «πράσινο».

Εξαίρεση αποτέλεσε η αγορά των εμπορευμάτων, με τις τιμές της ενέργειας να σημειώνουν σημαντική πτώση, ενώ άλλα όπως τα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν ισχυρή άνοδο. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τον Νοέμβριο, με το Brent να χάνει -5,2%, αν και υπήρξε ανάκαμψη προς το τέλος του μήνα. Αντίθετα, οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό 6 μηνών τον Νοέμβριο, κλείνοντας τον μήνα με άνοδο +2,6% στα 2.036 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: