Deutsche Bank. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, πάντως, σπεύδουν να προσθέσουν ότι αυτή θα γίνει, εκτός και εάν υπάρξει κάποια έκπληξη. Οι αναλυτές της Deutsche Bank χαρτογραφούν τις πιθανές εξελίξεις που θα μπορούσαν να κάνουν την ΕΚΤ να αλλάξει γνώμη.

Όπως εξηγούν, άλλωστε, το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει η ΕΚΤ είναι να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και μετά να αναγκαστεί σταματήσει. Μία τέτοια «μια κι έξω» κίνηση θα είχε περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ΕΚΤ να κάνει προβλέψεις, επισημαίνουν οι αναλυτές του γερμανικού οίκου.

Αναλύοντας στα στοιχεία που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το σκηνικό και να μην επιτρέψουν στην ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, η Deutsche Bank κατέληξε σε δύο ομάδες: Η πρώτη ομάδα έχει μέτρια επιρροή στην απόφαση για τα επιτόκια και η δεύτερη ομάδα έχει μεγαλύτερη επιρροή.

Ομάδα 1

Ένα επίμονο άλμα στις τιμές του πετρελαίου: Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η απειλή αυτή φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή υποχωρούν, μετά την τελευταία κλιμάκωση.

Η απότομη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και/ή μια αύξηση του ουδέτερου επιτοκίου: Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι συνέπειες από τις επιτοκιακές αυξήσεις έχουν αρχίσει να αμβλύνονται, όμως οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη είναι κάθε άλλο παρά χαλαρές.

Μια θετική έκπληξη στο μέτωπο της ανάπτυξης εξαιτίας της ζήτησης: Η Deutsche Bank δεν πιστεύει ότι η καλύτερη των προβλέψεων ανάπτυξη θα αποτρέψει την ΕΚΤ από το να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες είναι ισχυρές την ώρα που η μεταποίηση είναι ασθενέστερη και οι οικονομίες της περιφέρειας είναι ισχυρές την ώρα που εκείνες του πυρήνα είναι πιο αδύναμες.

Ομάδα 2

Μια πιθανή στροφή της Fed προς τις αυξήσεις επιτοκίων: H Deutsche Bank αναθεώρησε πρόσφατα τις εκτιμήσεις της για τις μειώσεις επιτοκίων της Fed και αντί να περιμένει 100 μονάδες βάσης το 2024 και άλλες 75 μονάδες βάσης το 2025, πλέον εκτιμά ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2024, κατά 50 μονάδες βάσης το πρώτο εξάμηνο του 2025 και κατά 75 μονάδες βάσης το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης διαφοράς ανάμεσα στα επιτόκια Ευρωζώνης-ΗΠΑ δημιουργεί θέματα με την ισοτιμία, τονίζουν οι αναλυτές. Και ενώ η ΕΚΤ μπορεί να κάνει την πρώτη της κίνηση έξι μήνες νωρίτερα από τη Fed, υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να αποκλίνει. Εάν στις ΗΠΑ αρχίσουν να συζητούνται σενάρια αύξησης των επιτοκίων, λόγω των πληθωριστικών κινδύνων, αυτό θα έχει σημασία για την ΕΚΤ, τονίζουν οι αναλυτές.

Εάν ο άξονας μισθών/παραγωγικότητας/περιθωρίων κέρδους γίνει πληθωριστικός: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών επιβραδύνει. Η φύση των στοιχείων αυτών σημαίνει πως δύσκολα μια πληθωριστική εικόνα θα μπορούσε να εμφανιστεί έως τον Ιούνιο.

Ισχυρές και επίμονες εκπλήξεις στον πληθωρισμό: Σύμφωνα με την Deutsche Bank, αυτή θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη απειλή για το σχέδιο της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Έως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα υπάρξουν δύο ανακοινώσεις στοιχείων πληθωρισμού για την Ευρωζώνη, με τους  αναλυτές να εκτιμούν ότι ένας αναπάντεχα υψηλός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο δεν θα ήταν αρκετός από μόνος του για να αποτρέψει την μείωση των επιτοκίων. Αντίθετα, μια σημαντική έκπληξη (τουλάχιστον 0,2 ποσοστιαίων μονάδων) στις υπηρεσίες, μαζί με ευρείες αυξήσεις στους εθνικούς δείκτες πληθωρισμού τον Απρίλιο και τον Μάιο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη: