Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3, δήλωσε ότι «ουδόλως με εξέπληξε το αποτέλεσμα. Θεωρούσα και θεωρώ ότι οι δυνατότητες δημοσκόπησης μιας χώρας σαν τη Τουρκία είναι περιορισμένες και η αντιπολίτευση, η οποία θεωρείται από τους περισσότερους δυτικούς ως ευρισκόμενη στο κατώφλι της εξουσίας, δεν είχε τις πραγματικές δυνατότητες που της έδιναν οι μετρήσεις και οι δυτικές ευχές», σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με όποιον ο τουρκικός λαός την μεθεπόμενη Κυριακή κρίνει ότι πρέπει να είναι ο πρόεδρος του. Πρόσθεσε ότι ήδη ο Ερντογάν έχει καταφέρει το AKP να έχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών την ελπίδα να συνεχιστεί το κλίμα που δημουργήθηκε με την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και να δοθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση στην διαφορά μας.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η ρητορική Ερντογάν το τελευταίο διάστημα τείνει προς την δημιουργία αυτής της ελπίδας.

Εκλογές Τουρκίας – Ερντογάν: Ισχυρό προβάδισμα νίκης για τον β’ γύρο

Μετά από 20 χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας και παρά τα προβλήματα που προοιωνίζονταν ήττα του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ματαίωσε τα σχέδια της αντιπολίτευσης να τον εκπαραθυρώσει, πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις δημοσκοπήσεις, και τώρα έχει μπροστά του άλλες δύο εβδομάδες για να πείσει τους Τούρκους ψηφοφόρους να ανανεώσουν τη θητεία του στην προεδρία.

Τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου άνοιξαν τον δρόμο για μια 15ήμερη μάχη μεταξύ του Ερντογάν και του υποψήφιου της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νίκη στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, της 28ης Μαΐου, που μπορεί να αναμορφώσουν το πολιτικό τοπίο στη γείτονα.

Το διακύβευμα είναι υψηλό τόσο για την Τουρκία του Ερντογάν, που κατάφερε να εξοργίσει τους Δυτικούς συμμάχους της διατηρώντας θερμές σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και την υφήλιο. Ως μία από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, η Τουρκία διαθέτει πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και οι πολιτικές που θα ακολουθήσει στο εσωτερικό αλλά και στη διεθνή σκακιέρα μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το ποιος τελικά θα επικρατήσει.

Διαβάστε περισσότερα