Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Είναι μια ετήσια συνάντηση όπου μια παγκόσμια ελίτ επιχειρηματιών, πολιτικών και οικονομολόγων κάνουν τολμηρές προβλέψεις και προσπαθούν να καθορίσουν την ατζέντα για το επόμενο έτος,  αλλά όπως φαίνεται δεν τα καταφέρνουν πάντα σωστά.

Το CNBC παρουσίασε μια “ανασκόπηση” από τις συναντήσεις των ισχυρών που έγιναν τα τελευταία χρόνια και κατά πόσο τελικά επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις τους.

Ευρωπαϊκή ύφεση

Στην ετήσια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 (λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid το προηγούμενο διάστημα) όλοι ανησυχούσαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citigroup,  Τζέιν Φρέιζερ ανέφερε σε ένα πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: «Νομίζω ότι είναι πολύ πιο ανησυχητικό για την Ευρώπη, που βρίσκεται ακριβώς εν μέσω καταιγίδας στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενεργειακής κρίσης και στην εγγύτητα σε ορισμένες από τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία». Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει ύφεση στην Ευρώπη, η Φρέιζερ απάντησε οριστικά: «Ναι — και ελπίζω να κάνω λάθος».

Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής έχει δεχθεί πλήγμα και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από την ύφεση. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει μια στις αρχές του 2023, αλλά αναμένουν ότι θα είναι «ήπια». Η Berenberg, για παράδειγμα, αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,1% εφέτος, ενώ και η Goldman Sachs βελτίωσε τις προοπτικές της για την περιοχή, λέγοντας ότι αυτή την εβδομάδα δεν προβλέπει πλέον ύφεση. «Διατηρούμε την άποψή μας ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι αδύναμη κατά τους χειμερινούς μήνες δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν αναζητούμε πλέον τεχνική ύφεση. Αυτό αντανακλά μια πιο ανθεκτική αναπτυξιακή δυναμική στο τέλος του περασμένου έτους, απότομα χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και νωρίτερα το άνοιγμα της Κίνας», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman στο σχετικό σημείωμα. Επισήμαναν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 0,6% για το 2023, σε σύγκριση με τις προσδοκίες συναίνεσης για συρρίκνωση 0,1%.

Πυρηνικός πόλεμος

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός το 2018 ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδεύουν προς έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπει σε μια πορεία προς τον πυρηνικό πόλεμο αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι η [Βόρεια] Κορέα έχει γίνει πυρηνική δύναμη», είπε τότε. Η κυβέρνηση Ομπάμα είπε επίσης το 2016 ότι αυτό ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Μέχρι στιγμής, η Αμερική έχει αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα. Στην πραγματικότητα, οι πρόσφατες ανησυχίες προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται στη Ρωσία, στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία.

Συντριβή FTX

Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων ήταν ραγδαία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, αλλά οι περισσότεροι στην αγορά δεν περίμεναν την κατάρρευση του FTX – μια πλατφόρμα που είχε αξία 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Brett Harrison, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της FTX U.S., είπε στο CNBC στο Νταβός το 2022 ότι η εταιρεία βρισκόταν σε «πολύ καλό σημείο» όσον αφορά στα κεφάλαιά της και εξετάζει εξαγορές. Οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν τον Sam Bankman-Fried, τον πρώην CEO της εταιρείας, τον Δεκέμβριο, και τον κατηγόρησαν για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κατηγορίες για τις οποίες ο Bankman-Fried δήλωσε αθώος.

Το Bitcoin “μηδενίζεται”; 

Το 2019, ο Jeff Schumacher, ιδρυτής της BCG Digital Ventures, είπε κατά τη διάρκεια ενός πάνελ που φιλοξενείται από το CNBC στο Νταβός ότι η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να “μηδενίσει”. Το Bitcoin δεν είχε μια σταθερή πορεία, αλλά το 2021 και το 2022 έφτασε σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτά του 2019. Έκτοτε έχει υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά του, αλλά τα επίπεδα συναλλαγών του αυτή την εβδομάδα εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από αυτά πριν από τέσσερα χρόνια.

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2020, ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε βέβαιος ότι θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Σολτς, ο οποίος είναι τώρα καγκελάριος της χώρας, είπε τότε: «Στο τέλος, γνωρίζουμε ότι το εμπόριο είναι πιο επιτυχημένο εάν δεν υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια».  Και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν επιλύσει ορισμένες εμπορικές διαφορές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2021 – αλλά εξακολουθούν να φαίνονται μακριά από μια συνολική εμπορική συμφωνία. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον νόμο του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών και δεν ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες εμπορίου.

Ανασχηματισμός της Credit Suisse

Παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης το 2022 ότι η Credit Suisse σκέφτηκε να αντικαταστήσει τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Thomas Gottstein, όταν το CNBC ρώτησε σχετικά τον πρόεδρο της Credit Suisse Axel Lehmann στο Νταβός, εκείνος αρνήθηκε τις αναφορές. «Δεν μου μίλησαν και ξέρω ότι αυτό δεν έγινε, οπότε είναι λάθος», είπε. Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι ο Thomas Gottstein αποχωρεί από την θέση του.

Διαβάστε ακόμη: