Στρατηγική τοποθέτηση στα Βαλκάνια θα καταφέρει η ΔΕΗ εφόσον ολοκληρωθεί το deal με την ιταλική Enel για την απόκτηση όλων των assets της στη Ρουμανία.
Η δημόσια ελληνική επιχείρηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να πετύχει την πρώτη της έξοδο από τα σύνορα μέσα από μία εξαγορά των πλειοψηφικών συμμετοχών του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού σε εταιρείες προμήθειας και δικτύων διανομής ρεύματος αλλά και του συνολικού χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ. Η αναζήτηση ευκαιριών στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είχε προαναγγελθεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση πέρυσι, όταν η ΔΕΗ προχωρούσε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου αντλώντας 1,35 δις. ευρώ.
Έτσι, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες πως υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A. (“Enel”) για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στη Ρουμανία. Αυτό σημαίνει πως η ελληνική εταιρεία κατάφερε να βγάλει εκτός δύο μεγάλα funds, όπως είχε γράψει ο ΟΤ στις 23 Νοεμβρίου, το καναδικό Brookfield και το βρετανικό Amber Infrastructure από τη διεκδίκηση και να μπει στην τελική φάση της εξαγοράς. Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2023 η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις αφού πρώτα προχωρήσει στο due diligence των εταιρειών που στοχεύει να εξαγοράσει.
Το χαρτοφυλάκιο
Ο ιταλικός όμιλος της Enel είχε μπει στην αγορά της Ρουμανίας το 2005.
Σταδιακά απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του δημοσίου στις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής.
Πρόκειται για τις:
1. E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,
2. E- Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας
3. E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή
Αν η ΔΕΗ αποκτήσει αυτές τις τρεις εταιρείες διανομής τότε θα ελέγχει ένα δίκτυο 130.000 χλμ που δίνει ρεύμα σε περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους.
Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και η εξαγορά των δύο κορυφαίων παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου που είναι η Enel Energie και Enel Muntenia. Όπως επίσης και η Enel X η οποία παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, έξυπνων μετρητών και ενεργειακής απόδοσης.
Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και η απόκτηση των 13 σε λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 534 MW, που ανήκουν στην Enel Green Power.
Επιβεβαίωση του Radar | ΔΕΗ: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel Ρουμανίας
Η ΔΕΗ των Βαλκανίων
Η κίνηση της ΔΕΗ να διεκδικήσει τα assets του διεθνούς ενεργειακού κολοσσού της Enel έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ξαναγράφει ουσιαστικά τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.
Η ελληνική εταιρεία τοποθετείται, όπως αναφέρουν πηγές της στον ΟΤ, στρατηγικά σε περιοχή η οποία βρίσκεται στο λεγόμενο Νότιο Διάδρομο μεταφοράς ενεργειακών πόρων προς τα Βαλκάνια. Η πιθανή απόκτηση του δικτύου διανομής ρεύματος καθιστά την ελληνική ΔΕΗ ισχυρό παίκτη στην περιοχή που θα ελέγχει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από και προς τα Βαλκάνια.
Ο συγκεκριμένος Νότιος Διάδρομος χτίζεται από την Αλεξανδρούπολη με την ανάπτυξη των FSRUs για τη μεταφορά φυσικού αερίου που θα κατευθύνεται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Βαλκανικής.
Ταυτόχρονα η ανακοίνωση του πιθανού deal της ΔΕΗ με τον όμιλο Κοπελούζου και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη κάνει τη ΔΕΗ εξαγωγέα ρεύματος μέσα από δική της υποδομή.
Η έξοδος της ΔΕΗ στα Βαλκάνια ουσιαστικά αναγορεύει την Ελλάδα σε ισχυρό γεωστρατηγικό παίκτη στην περιοχή.
Φθηνή ενέργεια
Η ΔΕΗ, όμως, με την πιθανή τοποθέτηση της στη Ρουμανία επιταχύνει την πράσινη μετάβαση στην ενέργεια καθώς αποκτά έργα ΑΠΕ ισχύος 534 MW.
Η παραγωγή φθηνής και καθαρής ενέργειας και στη συνέχεια η εισαγωγή ποσοτήτων στην ελληνική αγορά δημιουργεί ανταγωνιστικό κόστος ρεύματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Πέραν αυτού η ΔΕΗ με το προαναφερόμενο asset μεγαλώνει ταχύτατα το πράσινο της χαρτοφυλάκιο σε πάνω από 700 MW με δεδομένο το ό,τι ήδη διαθέτει πάνω από 250 MW στην Ελλάδα.
Η καταλυτική παρουσία του Γιώργου Στάσση
Η επιχειρηματική κίνηση της ΔΕΗ αποδίδεται στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Στάσση.
Πριν την ανάληψη του τιμονιού της ελληνικής επιχείρησης κατείχε τη διοικητική θέση στην Enel Green Power στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Είναι γνώστης της αγοράς αλλά και των assets που διαχειριζόταν μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Η δρομολόγηση και ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με την είσοδο επενδυτών στο 66% της εταιρείας έφερε την απαιτούμενη ρευστότητα για την επέκταση της εκτός συνόρων.
Ο Γιώργος Στάσσης στα τρία χρόνια της θητείας του πέτυχε να ανακόψει τη χρεοκοπία της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, να την φέρει σε μόνιμη λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 800 εκ. ευρώ αλλά και να κάνει το επόμενο βήμα που είναι η επέκταση της εκτός συνόρων.
Διαβάστε ακόμη: