Το 2021 η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ με τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου (Υπερταμείο) στο 34,123% και την είσοδο θεσμικών κι άλλων επενδυτών πρόσφερε στον ελληνικό όμιλο μία γραμμή πυρός 1,35 δισ. ευρώ.
Πέρα από το προφανές, την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την αγορά, η διοίκηση του ομίλου υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση αξιοποίησε τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να επενδύσει σε ενεργειακούς και άλλους τομείς δημιουργώντας υπεραξίες στους μετόχους και σημαντικά οφέλη προς το ελληνικό δημόσιο. Η ΔΕΗ διέθεσε 958,8 εκατ. ευρώ για εξαγορές εταιρειών ΑΠΕ
Η ΔΕΗ
Ο όμιλος της ΔΕΗ, ουσιαστικά με τα 1,35 δισ. ευρώ μεγάλωσε, επέκτεινε τις δραστηριότητες του εκτός συνόρων, ενώ ταυτόχρονα καθετοποίησε και διεύρυνε περαιτέρω το αντικείμενο του.
Από το 2021 έως το 2024 η ΔΕΗ τα 1,35 δισ. ευρώ που έβαλαν οι επενδυτές διέθεσε τα 958,8 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ΑΠΕ με στόχο την εγκατεστημένη ισχύ των 7,2 GW έως το 2024 και 325,1 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της στη συμβατική ενέργεια, την προμήθεια, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τους φορτιστές για ηλεκτροκίνηση κλπ.
Από τα 1,32 δισ. τα 65,9 εκατ. ευρώ ήταν οι δαπάνες έκδοσης των 150 εκατ. μετοχών κατά την ΑΜΚ του Νοεμβρίου του 2021.
Οι εξαγορές και τα joint ventures στις ΑΠΕ
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είναι υποχρεωμένη να κάνει η ΔΕΗ τα 958,8 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για εξαγορές εταιρειών στις ΑΠΕ όπως και εκείνων της Enel στη Ρουμανία.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ ΑΝ
Η ΔΕΗ προέβη εντός του 2022 και του 2023 σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Μονοπρόσωπη Α.Ε» (ΔΕΗΑΝ) συνολικού ποσού 300 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ διέθεσε κεφάλαια συνολικού ποσού 1,8 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούσαν στα έξοδα των ανωτέρω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Η ΔΕΗΑΝ διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου ΔΕΗ (εκτός των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας).
Στα 59,67 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι εξαγορές των εταιρειών ΑΠΕ της Volterra
Οι ΑΠΕ της Volterra
Εντός του 2022 ο όμιλος, μέσω της ΔΕΗΑΝ, εξαγόρασε το 55% των μετοχών της «Volterra K-R Α.Ε.» και της «Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ Α.Ε.», στις οποίες ήταν ήδη μέτοχος, κατά 45% σε εκάστη εταιρεία, από το 2019.
Η «Volterra K-R Α.Ε.» και η «Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ Α.Ε.» κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7 MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.
Επίσης, ο όμιλος εξαγόρασε το 100% της «ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 MW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες «Volterra ΔΟΥΚΑΣ Α.Ε.» και «Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ Α.Ε.», οι οποίες έχουν στην κατοχή τους άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 39,5 MW. Ο όμιλος της ΔΕΗ διέθεσε κεφάλαια συνολικού ποσού 59,67 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των ανωτέρω πέντε εταιρειών.
Η KPM Energy
Εντός του 2023, ο Όμιλος, μέσω άμεσων θυγατρικών της ΔΕΗΑΝ, εξαγόρασε το 100% των μετοχών της «ΑΙΟΛIΚΗ ΜΠΕΛΕΧΕΡΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» η οποία διαθέτει δύο αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 43.8 MW στις τοποθεσίες «ΛΕΥΚΕΣ» και «ΜΠΕΛΕΧΕΡΙ» του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου και το 100% της «KPM ENERGY ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», η οποία διαθέτει άδεια λειτουργίας Φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,99 MW στην θέση «Βλαχοπήγαδο» του Δήμου Εσταιώτιδας, Π.Ε Τρικάλων διαθέτοντας κεφάλαια συνολικού ποσού 58,06 εκατ. ευρώ.
Η Enel στη Ρουμανία
Επίσης, εντός του 2023, η ΔΕΗ εξαγόρασε 19 θυγατρικές εταιρείες στην Ρουμανία με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ διαθέτοντας κεφάλαια συνολικού ποσού 611,53 εκατ. ευρώ.
Πάλι στη Ρουμανία, ο όμιλος της ΔΕΗ, μέσω άμεσης θυγατρικής της ΔΕΗΑΝ, εξαγόρασε το 100% της «Land Power s.r.l.», η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική ισχύ 84 MW, διαθέτοντας κεφάλαια συνολικού ποσού 103,31 εκατ. ευρώ.
Για την είσοδο της στο 49% εταιρειών της Intrakat στις ΑΠΕ η ΔΕΗ διέθεσε 67,55 εκατ. ευρώ
Η συνεργασία με Intrakat
Εντός του 2024, ο όμιλος της ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗΑΝ, εξαγόρασε το 100% των μετοχών της εταιρείας «ΙΝΚΑΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» η οποία κατέχει ποσοστό 100% στις εταιρείες «CLAMWIND POWER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», «GREEK WINDPOWER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.E. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΛΠΕΝΕΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.E.» και «ΚΑΣΤΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.E. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και το 100% των μετοχών των εταιρειών «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ RENINVEST ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και «RENEX ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΡΤΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Ταυτόχρονα, εισήλθε ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών του oμίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Για τις ανωτέρω επενδύσεις διέθεσε συνολικά κεφάλαια ποσού 67,55 εκατ. ευρώ.
Το υπεράκτιο αιολικό στη Θράκη
Τέλος, ο όμιλος, μέσω της ΔΕΗΑΝ, εξαγόρασε το 100% των μετοχών της εταιρείας «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» που διαθέτει την άδεια παραγωγής για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, διαθέτοντας κεφάλαια συνολικού ποσού 16,25 εκατ. ευρώ.
Έργα ΑΠΕ
Τέλος, η ΔΕΗ κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2022 – Ιουνίου 2024 διέθεσε κεφάλαια συνολικού ποσού 40,71εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ.
Στα 325,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κεφάλαια από την ΑΜΚ για τη συμβατική ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες
Συμβατική ενέργεια και τηλεπικοινωνίες
Όπως προαναφέρθηκε ο όμιλος της ΔΕΗ διέθεσε 325,1 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη συμβατική ενέργεια, την ψηφιοποίηση και τις τηλεπικοινωνίες.
Πτολεμαϊδα V, μονάδες φυσικού αερίου και ψηφιοποίηση
Η ΔΕΗ διέθεσε σε επενδύσεις που αφορούσαν:
1. Τη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (Η/Ε) (κυρίως τη νέα Μονάδα Πτολεμαΐδα V) συνολικά κεφάλαια ποσού 178,76 εκατ. ευρώ
2. Τη συμβατική παραγωγή Η/Ε στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά συνολικά κεφάλαια ποσού 32,93 εκατ. ευρώ,
3. Βελτιώσεις σε υφιστάμενες μονάδες παραγωγής Η/Ε με φυσικό αέριο συνολικά κεφάλαια ποσού 35,41 εκατ. ευρώ,
4. Την εμπορική δραστηριότητα, τις λοιπές βελτιώσεις σε κτιριακές υποδομές και την ηλεκτροκίνηση συνολικά κεφάλαια ποσού 20,88 εκατ. ευρώ,
5. Την ψηφιοποίηση συνολικά κεφάλαια ποσού 7,95 εκατ. ευρώ, και
6. Τις τηλεπικοινωνίες συνολικά κεφάλαια ποσού 24,99 εκατ. ευρώ
Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης
Επίσης, η Εταιρεία προχώρησε εντός του 2022 στην εξαγορά του 51% των μετοχών της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και του 33,34% της «NVISIONIST Α.Ε.» διαθέτοντας συνολικά κεφάλαια ποσού 3,74 εκατ. ευρώ.
Η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» κατασκευάζει μια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστικής ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η «NVISIONIST Α.Ε.» εξειδικεύεται σε συστήματα λογισμικού που εξυπηρετούν εταιρείες ΑΠΕ.
Hellenic Hydrogen
Εντός του 2023, η ΔΕΗ διέθεσε κεφάλαια συνολικού ποσού 6,47 εκατ. ευρώ για την ίδρυση της συγγενούς εταιρείας «Hellenic Hydrogen Α.Ε.» και απέκτησε το 49% αυτής.
Η «Hellenic Hydrogen Α.Ε» θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Net Zero).
Εμπορία στη Ρουμανία
Τέλος, εντός του 2023 η ΔΕΗ διέθεσε κεφάλαια συνολικού ποσού 14,05 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τριών νέων θυγατρικών στην Ρουμανία με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση.