Μπορεί για πολλούς στην αγορά η εξαγορά της αλυσίδας λιανικού εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ να αποτέλεσε έκπληξη , αλλά για κάποιους από τους αναλυτές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την επιχειρηματική αγορά στην Ελλάδα, δεν ήταν.

Αντίθετα ο Γιώργος Στάσσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχει δώσει εδώ και καιρό το στίγμα των προθέσεων του, που δεν είναι άλλες από την μετατροπή της ΔΕΗ σε ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική επικράτεια ( και όχι μόνο …).

Πράγματι εδώ και μήνες στα νέα συμβόλαια της ΔΕΗ υπάρχει μια σημαντική εναλλακτική λύση – πρόταση προς τους πελάτες της.

Όσοι προτιμήσουν ένα συγκεκριμένο τύπο συμβολαίου μπορούν να εξασφαλίσουν υπηρεσία επισκευής και τεχνικής υποστήριξης ηλεκτρικών συσκευών , ηλεκτρολόγου και υδραυλικού επί 24ώρου βάσεως έναντι μιας μικρής πάγιας επιβάρυνσης.

Μάλιστα η εταιρία δεσμεύεται σε άμεσης εξυπηρέτηση μέσω ειδικών ρητρών αλλά και αναλαμβάνει την ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών που ενδεχομένως θα προκληθούν στα νοικοκυριά από βλάβες ή καιρικά φαινόμενα.

Εν ολίγοις έμμεσα οι πελάτες της ΔΕΗ εξασφαλίζουν επιπλέον και ασφαλιστική κάλυψη εφόσον αντιμετωπίσουν προβλήματα στους χώρους που καλύπτονται από το συγκεκριμένο συμβόλαιο.

Μπορεί κάποιοι στην αγορά να ισχυρίζονται ότι υπάρχει κάποια συνάφεια στην εξαγορά της Κωτσόβολος , με την απόκτηση του δικτύου της Γερμανός από το ΟΤΕ, αλλά κατά τα φαινόμενα οι στόχοι της διοίκησης του ΔΕΗ είναι πολλοί ευρύτεροι.

Τότε η εξαγορά άνοιξε τους ορίζοντες του ΟΤΕ σε ένα δίκτυο πωλήσεων απέναντι στον ανταγωνισμό των άλλων παρόχων τηλεφωνικών υπηρεσιών , με την κίνηση του επικεφαλής της ΔΕΗ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επέκταση της επιχείρησης σε νέα πεδία για παροχή ολοκληρωμένων πακέτων υπηρεσιών σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η εξαγορά φέρνει σε απόλυτα πλεονεκτική θέση την ΔΕΗ απέναντι στους ανταγωνιστές της , αφού θα μπορεί να υποστηρίζει τους πελάτες με προϊόντα και υπηρεσίες με πολύ χαμηλό κόστος έναντι των ανταγωνιστών της και μάλιστα χωρίς να επηρεάζεται σε οποιοδήποτε βαθμό ο υγιής ανταγωνισμός.

Αντίθετα θα υποχρεώσει και τις άλλες εταιρίες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας να παρέχουν ανταγωνιστικές τιμές , ακόμη και σε βάρος των κερδών τους προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους.

Από την στιγμή που η ΔΕΗ παρέχει πακέτο υπηρεσιών οι άλλες εταιρίες , θα πρέπει να ρίξουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα του κόστους.

Από την άλλη πλευρά η Κωτσόβολος θα επωφεληθεί τα μέγιστα έχοντας πλέον στη διάθεσή της ένα έτοιμο πελατολόγιο.

Οι ταχείες μεταβολές της τεχνολογίας στα συστήματα επικοινωνίας , τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές εφαρμογές έχουν αναγάγει σε επιτακτική ανάγκη την ανανέωση των συσκευών.

Για παράδειγμα σήμερα μια τηλεόραση πρέπει να ανανεώνεται εντός πενταετίας , λίγο περισσότερος χρόνος απαιτείται για άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, επομένως η σύνδεση της ΔΕΗ με την Κωτσόβολος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγάλους, διαρκείς και συνεχώς βελτιούμενους τζίρους.

Το deal έρχεται σε μία εποχή που η ενεργειακή μετάβαση και ο νέος εξηλεκτρισμός αλλάζουν την παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας νέες λύσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο εξής, ο καταναλωτής θα αναζητεί όλο και περισσότερο λύσεις για την αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας που καταναλώνει, τις οποίες μπορεί να βρίσκει µε την καθοδήγηση εκπαιδευμένου προσωπικού κατά την επίσκεψή του σε φυσικά καταστήματα του δικτύου της ΔΕΗ.

Ήδη, η ΔΕΗ παρέχει στους πελάτες της – φθάνουν τα 6,5 εκατ – προϊόντα και υπηρεσίες όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες αποθήκευσης, πράσινα πιστοποιητικά και έξυπνη διαχείριση ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores.

Επιπλέον, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο, εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών.

Διαθέτει ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

Με την εξαγοράς της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ τοποθετείται σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα και αποκτά ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής και υποδομής logistics που δεν διαθέτει η ίδια, καθώς και τεχνογνωσία προσωπικού στις πωλήσεις προϊόντων συναφών µε την ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, η εξαγορά της Κωτσόβολος θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης: «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη εταιρεία: Ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο. Η εξαγορά της Κωτσόβολος, ως μέρος του επενδυτικού μας πλάνου ύψους €9 δισ., επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και την πελατοκεντρικότητα».

Η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία με την Currys για την εξαγορά της Κωτσόβολος, έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Η καθαρή αξία, εάν εξαιρεθούν κόστος μεταβίβασης και διάφοροι άλλοι παράγοντες, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 179 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων.

Για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 29.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών €733 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε €49 εκατ. (στη βάση του IFRS 16) και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός.

Η βρετανική αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Currys ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση, που υπολογίζονται στα 156 εκατ. λίρες, για να μειώσει το χρέος της και να περιορίσει το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου της.

Η πώληση θα τη βοηθήσει να απλοποιήσει τη δομή της και να εστιάσει στις μεγαλύτερες αγορές της, σημειώνει η Currys.

Διαβάστε ακόμη: