Στους κορυφαίους πωλητές PPAs (Power purchase agreement) κατατάσσεται πλέον η σύμπραξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την RWE.

Το PPA είναι διμερής συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μεταξύ Πωλητή ενέργειας (που μπορεί να είναι παραγωγός, μπορεί και όχι) και Αγοραστή ενέργειας που μπορεί να είναι μια επιχείρηση, ένας οργανισμός ή ακόμη μια ομάδα επιχειρήσεων και υπό προϋποθέσεις ένα σύνολο νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα η συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι μακροπρόθεσμη σύμβαση μεταξύ ενός παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και ενός πελάτη, συνήθως κοινής ωφελείας.

Ελληνική δυναμική στα PPA’S

Με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα «έκλεισε» η περσινή χρονιά στον τομέα των PPAs με την χώρα αφενός να εισέρχεται στο top 10 ως προς την συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα και αφετέρου την σύμπραξη των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE να καταλαμβάνει την 6η θέση με κριτήριο τις ποσότητες στην κατηγορία των πωλητών.

Ειδικότερα, η Ελλάδα μαζί με τις Πορτογαλία και Σουηδία αποτελούν τις νέες εισδοχές στην λίστα του top 10 ως προς τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες με τις δύο πρώτες να βρίσκονται στη σχετική λίστα για πρώτη φορά.

Σε όρους συμφωνιών, η εικόνα είναι πιο ισορροπημένη με την Γαλλία να καταγράφει 28 συμφωνίες, κινούμενη ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, και την Ολλανδία να αναρριχάται στις 10 κορυφαίες αγορές σε σχέση με το 2022 που δεν ήταν, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Επισημαίνεται ακόμη στην έκθεση ότι «αναμένουμε αυξημένη δραστηριότητα στις Νοτιοανατολικές ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα σε Ελλάδα και Ρουμανία», πράγμα που αποτυπώνει σε γενικές γραμμές τις προσδοκίες για την φετινή χρονιά τόσο γενικά όσο και ειδικότερα για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.

Μια ακόμη «ελληνική» επιτυχία αποτελεί η ανάδειξη της «ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ» – κοινοπραξία των RWE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες – σε 6ο κορυφαίο πωλητή σε όρους όγκων για το 2023 «κλείνοντας» το έτος στα 585 MW μένοντας πίσω από την Hainsainvest Real Assets με 600 MW.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εταιρεία που εισέρχεται στη λίστα της PexaQuote Top Sellers, διατηρώντας την «μερίδα του λέοντος» ως προς τις συνολικούς όγκους «πράσινης» ενέργειας που διατέθηκαν μέσω PPAs στην ελληνική αγορά (0.95 GW) το 2023.

Ελληνική συμμετοχή υπάρχει και στη λίστα με τους κορυφαίους αγοραστές με την εταιρεία Mytilineos να κατατάσσεται στην 8η θέση με 411 MW ανάμεσα στις 10 κορυφαίες εταιρείες top buyers ως προς τους όγκους, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα από την έκθεση της Pexapark.

«Πράσινο» στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το mega φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη

Οι εξελίξεις στον τομέα της προμήθειας

Περιορισμός του μεριδίου της ΔΕΗ και άνοδος των τριών μεγαλύτερων εναλλακτικών προμηθευτών καταγράφεται τον Ιανουάριο.

Η πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση της “Αλουμίνιον” (του Ομίλου MYTILINEOS) πέρασε πλέον από τη ΔΕΗ στην Protergia (Μυτιληναίος). Επίσης, μέρος της μείωσης είναι κατά κάποιο τρόπο πλασματικό και αφορά όγκους πωλήσεων που μεταφέρθηκαν στα πλαίσια των διμερών συμβολαίων από τη ΔΕΗ προς την Ήρων, αν και αφορούν παραγωγή της ίδιας της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, με βάση το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όσον αφορά τα μερίδια στο ηπειρωτικό σύστημα πλην της Κρήτης η ΔΕΗ υποχώρησε τον Ιανουάριο από το 56,1% σε 53,1%.

Η εικόνα συνολικά διαμορφώνεται ως εξής:

Σχετικά με τις επιμέρους κατηγορίες κατανάλωσης, στην Υψηλή Τάση πρώτη είναι η Μυτιληναίος με 39,1, στη Μέση Τάση η ΔΕΗ προηγείται με 42,6%, όπως και στη Χαμηλή Τάση με 63%.

Συγκριτικά με το Δεκέμβριο, η ΔΕΗ παρέμεινε σταθερή στη Χαμηλή Τάση, κέρδισε δύο μονάδες στη Μέση Τάση και έχασε 24 μονάδες στην Υψηλή Τάση.

έργο Μεσοχώρας

ΔΕΗ: Θα λειτουργήσει τη Μεσoχώρα που περιμένει από το …1999 λόγω προσφυγών!

Ελπίδες για τη λειτουργία του μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας γεννά η απόφαση του ΣτΕ να κρίνει νόμιμους τους περιβαλλοντικού όρους και να απορρίψει προσφυγή του σωματείου ιδιοκτητών ακινήτων που κατακλύζονται από το έργο.

Ο σταθμός της Μεσοχώρας αποτελεί μοναδικό case study καθώς είναι ένα έργο που ξεκίνησε το 1986 και ολοκληρώθηκε το 1999, ενώ έχει παραμείνει ανενεργό εξαιτίας προσφυγών.

Η μη λειτουργία του συνεπάγεται για τη ΔΕΗ ετήσια απώλεια τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ από τη μη παραγόμενη ενέργεια.

Το ποσό στην πραγματικότητα είναι διπλάσιο εάν συνυπολογιστεί το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων αλλά και των ανενεργών κεφαλαίων.

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού κόστισε στη ΔΕΗ σε ιστορικές τιμές 280 εκατ. ευρώ και σε σημερινές τιμές 400 με 450 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του φράγματος και του εργοστασίου ολοκληρώθηκε το 1999, ενώ το έργο μετά από πολλές καθυστερήσεις, περατώθηκε ουσιαστικά τον Απρίλιο του 2001, απομένουν ωστόσο κάποιες εργασίες συντήρησης στο φράγμα και φυσικά η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό.

Το ΥΗΕ Μεσοχώρας της ΔΕΗ βρίσκεται στον άνω ρου του ποταμού Αχελώου και αποτελεί την πρώτη βαθμίδα ενεργειακής αξιοποίησής του.

Το έργο με ισχύ 161.6 MW (με δύο μεγάλες μονάδες των 80 MW η κάθε μία και μία μικρή μονάδα των 1.6 ΜW) και εκτιμώμενη συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας 384 GWh, άρχισε να κατασκευάζεται το 1986.

Αν και η κατασκευή του έργου, μετά από πολλές καθυστερήσεις, περατώθηκε ουσιαστικά τον Απρίλιο του 2001 και έχουν επενδυθεί σ’ αυτό μέχρι σήμερα πάνω από 400 εκατ. ευρώ, σε σημερινές τιμές, το έργο δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία.

Η ετήσια απώλεια από τη μη παραγωγή της ενέργειας ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τουλάχιστον 22 εκατ. ευρώ είναι το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση των ανενεργών κεφαλαίων που έχουν ήδη επενδυθεί και δεσμευτεί στο έργο.

Το έργο έχει εμπλακεί, στο γενικότερο πρόβλημα των έργων εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία και τις γνωστές περιπέτειες με τους περιβαλλοντικούς όρους.

Δεν έχει γίνει όμως κατανοητό ότι μετά τον αρχικό, προ ετών, περιορισμό της προβλεπόμενης ετήσιας εκτροπής προς Θεσσαλία από τα 1200 στα 600 hm3 νερού και σήμερα στα 250 hm3 νερού, σύμφωνα με τα Διαχειριστικά Σχέδια, η σύνδεση και λειτουργική σχέση του ΥΗΕ Μεσοχώρας με τα έργα της εκτροπής είναι ανύπαρκτη, η μόνη του κακοδαιμονία είναι ότι κατασκευάστηκε επί του Αχελώου.

Διαβάστε ακόμη: