Με την αύξηση κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ και την σημερινή τωρινή τιμή η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, θα κυμανθεί σε 3,8 δις. ευρώ ή και υψηλότερα στα 4 δισ. ευρώ.
Όπως θα δούμε, ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης η ΔΕΗ είναι υποτιμημένη σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία διαθέτει στην κατοχή της.
Αντίθετα, αν λάβουμε υπόψιν τον υψηλό δείκτη τιμή προς κέρδη P/E 215 (πηγή Market Screener ) τότε η μετοχή της ΔΕΗ δείχνει πανάκριβη, ωστόσο εάν υπολογίζουμε μόνο τον δείκτη P/E για την αποτίμηση τότε δεν αποκτούμε την συνολική εικόνα και φυσικά δεν θα χρειαζόταν η διαπραγμάτευση των μετοχών.
Ειδικά, σε μια εταιρεία, όπως η ΔΕΗ η οποία μετασχηματίζεται από την παλαιά λιγνιτική εταιρεία παραγωγής ρεύματος σε μια επιχείρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & τηλεπικοινωνιών.
Με βάση και την παρουσίαση της ΔΕΗ, η μετοχή διαπραγματεύεται 6 φορές τον δείκτη ΕV/ebidta (2022), όταν ο ίδιος δείκτης είναι 15 φορές στους ανταγωνιστές (ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά ), 12 φορές στους διαχειριστές ηλεκτρ. ενέργειας, 6 φορές στους προμηθευτές ενέργειας και 9 φορές στους integrated ανταγωνιστές.
Τα περιθώρια ανόδου της κεφαλαιοποίησης είναι σημαντικά από τα τωρινά επίπεδα, όπως εκτίμησε και η διοίκηση της ΔΕΗ στην παρουσίαση.
Η σημερινή, όμως, αποτίμηση της ΔΕΗ που έδωσαν ξενοι επενδυτές στηρίζεται στις μελλοντικές ταμειακές ροές και την κερδοφορία της, δηλαδή στην ΔΕΗ που θα προκύψει μετά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ,ύψους 6 δισ. ευρώ, μέχρι το 2024.
Ο στόχος της Δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στις ΑΠΕ είναι η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 7,2 GW και λειτουργικά κέρδη 1,3 δισ. την ίδια χρονιά από περίπου 900 εκατ. ευρώ το 2021.
Ας επιστρέψουμε, όμως, σ ένα από τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Μόνο η αποτίμηση των 22 υδροηλεκτρικών σταθμών κυμαίνεται μεταξύ 3,2 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη μια συντηρητική εκτίμηση με 1,2 εκατ. ευρώ ανά 1 MW.
Η ίδια αποτίμηση αυξάνεται περαιτέρω αν ληφθούν υπόψη τα ποσά τα οποία δίνονται για τις εξαγορές υδροηλεκτρικών σε βαλκανικές χώρες.
Ακόμα και σ αυτά τα επίπεδα, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ δεν συμπεριλαμβάνει την αξία των μονάδων Φυσικού Αερίου, την αξία του 51% του ΔΕΔΔΗΕ, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και το Goodwill των 6 εκατ. πελατών.
Σύγκριση της ΔΕΗ με την Πορτογαλική ΕDP
Αν προχωρήσουμε σε μια σύγκριση με την Πορτογαλική ΕDP – που δεν είναι δόκιμη λόγω μεγεθών – θα δούμε όμως πόσο αναπτύχθηκε η αντίστοιχη πορτογαλική εταιρεία ενέργειας η οποία ξεκίνησε εδώ και χρόνια την εξάπλωση στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σήμερα διαθέτει κεφαλαιοποίηση 18 δισ. ευρώ.
Η Πορτογαλική ΕDP διαθέτει τριπλάσιες πωλήσεις 13 δις. ευρώ καθαρά κέρδη 854 εκατ ευρώ, αλλά και καθαρό χρέος 12,2 δισ. ευρω. Kαι ο Δείκτης τιμή προς κέρδη στην EDP διαμορφώνεται στο 20, κάτι ανάλογο μ ότι στοχεύει μετά από χρόνια με το πλάνο της ΔΕΗ ( 384 εκατ. κέρδη το 2024 και 665 εκατ. ευρώ το 2026 ).
Το εντυπωσιακό δε στοιχείο με την Δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι ότι, εαν δεν προχωρούσε σε καμία επένδυση στα επόμενα χρόνια, με τα χρήματα της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή συνολικά 2,6 δισ. ευρώ θα είχε καθαρό δανεισμό μόλις 200 εκατ. ευρώ. καθώς το καθαρό χρέος ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ.
ΔΕΗ: «Μυστική» διαπραγμάτευση υπήρξε μόνο για έναν – Τον «Άνεμο»!