Μαζί με τη μετοχή της ΔΕΗ, που παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο χθες στο ταμπλό του χρηματιστηρίου αγγίζοντας τα 10,70 ευρώ, κινήθηκαν έντονα ανοδικά και όλες σχεδόν οι εισηγμένες που έμμεσα ή άμεσα ενασχολούνται με την ενέργεια και οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού!

Βλέπετε, η επιτυχία της τεράστιας αύξησης κεφαλαίου, της μεγαλύτερης για ιδιωτική επιχείρηση στο Χρηματιστήριο, έχει ανοίξει μια άκρατη σεναριολογία όπου η ΔΕΗ δήθεν αγοράζει όποιον βρεθεί μπροστά της!

Και μαζί με τις ανυπόστατες φήμες που ούτως ή άλλως κυκλοφορούν στην αγορά σε αντίστοιχες συνθήκες, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε και τους διάφορους «παίκτες» του Χρηματιστηρίου που βάζουν το χέρι τους, για να μην πω και για ορισμένους «βασικούς» μετόχους που αφήνουν ανοιχτό το θέμα της υποτιθέμενης εξαγοράς! Και διαρρέουν ανυπόστατες φήμες δεξιά και αριστερά…

Επειδή στην αγορά εμφανίστηκαν χθες ανεξέλεγκτες καταστάσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε παραθέτοντας τις πληροφορίες που διαθέτουμε, σε πραγματική βάση, για να σχηματίσει το επενδυτικό κοινό πλήρη εικόνα και να έχει σαφή αντίληψη των πραγμάτων.

Οι πληροφορίες μας για τη ΔΕΗ

1. Εδώ και κάμποσες εβδομάδες έχει ξεκινήσει μια μυστική «διαπραγμάτευση», διά μέσω αλλεπάλληλων συναντήσεων σε χρηματιστηριακά γραφεία και οικίες στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ μεγαλόσχημων παραγόντων της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου!

Δηλαδή χρηματιστές, παράγοντες και των δύο πλευρών αλλά και προξενητές! Και οι φήμες δίνουν και παίρνουν για ραντεβού πέριξ του Κολωνακίου και της Πλατείας Συντάγματος!

Οι πληροφορίες λένε πως στο τραπέζι έχει πέσει το μείζον ζήτημα της εξαγοράς, του ενεργειακού σκέλους μεγάλης εισηγμένης επιχείρησης, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα για άλλους λόγους!

Το ενεργειακό κομμάτι του εν λόγω ομίλου θεωρείται σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο, το σημαντικότερο ίσως «ασημικό», που στην περίπτωση τελικής συμφωνίας με την ΔΕΗ προφανώς θα …μοσχοπουληθεί!

Καθοριστικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών, της ΔΕΗ και του εισηγμένου ομίλου, φέρεται να παίζει εκπρόσωπος διεθνούς οίκου, με αναφορές στην επιχειρηματική και πολιτική ζωή του τόπου και ενεργό συμμετοχή σε πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων!

2. Η δεύτερη εξέλιξη που έχει βάση είναι ότι η CVC που μετέχει με ποσοστό 10% στην ΔΕΗ μετά την συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου, διατυπώνει την άποψη ότι η Δημόσια Επιχείρηση θα μπορούσε δυνητικά να προχωρήσει, σε εξαγορά εισηγμένης που ενασχολείται στον χώρο της ενέργειας!

Και «φωτογραφίζει» συγκεκριμένη εισηγμένη που πράγματι διαθέτει τις προυποθέσεις, τα μεγέθη και τις προοπτικές!

Ωστόσο η θέση που υποστηρίζει η CVC, προφανώς θα έχει νόημα για το μέλλον, σε δεύτερο χρόνο, καθώς την ώρα τούτη φαίνεται πως προτεραιότητα αποτελεί η εξαγορά του ενεργειακού κομματιού του εισηγμένου ομίλου!

3. Ασφαλώς η ΔΕΗ θα εμπλακεί σε εξαγορές ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Και ήδη οι πληροφορίες λένε πως προχωρεί ακάθεκτο το project στη Ρουμανία…