Η απόφαση του CVC Capital να τοποθετήσει κεφάλαια έως 395 εκατ. ευρώ, καλύπτει σχεδόν το 1/3 της αύξησης κεφαλαίου η οποία οδεύει προς μεγάλη υπερκάλυψη 2 δισ. ευρώ και άνω.
Χθες Παρασκευή το δ.σ. της ΔΕΗ ενέκρινε τους όρους για μια αύξηση μεταξύ 1,2 -1,4 δισ. ευρώ με το Δημόσιο να παραμένει έως 34%.
Ουσιαστικά, όμως, με την αύξηση κεφαλαίου η ΔΕΗ καθίσταται πανίσχυρη από πλευράς κεφαλαίων έχοντας τα απαραίτητα χρηματοοικονομικά εργαλεία να αναπτύξει και να αναδείξει τις κρυμμένες υπεραξίες σε ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά. Αυτά, δίχως μάλιστα να υπολογίζονται οι επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για εξαγορές στα Βαλκάνια.
Το αμερικανικό private equity από την πλευρά του έθεσε τρεις συγκεκριμένους όρους: συμμετοχή κεφαλαίων έως 395 εκατ. ευρώ, τιμή διάθεσης έως 9 ευρώ και εγγύηση για την κατανομή ποσοστού 10% μετά την αύξηση κεφαλαίου, αλλάζει και την ιδιότητα του αμερικανικού fund το οποίο μέχρι τώρα έχει επενδύσει κεφάλαια 900 έως 1 δισ. ευρώ στις εταιρείες Υγεία, Vivartia, Eθνική Ασφαλιστική, Skroutz, D- Marin, Travel.
Από Private Equity Fund, το CVC capital, προσθέτει ακόμα μια ιδιότητα καθώς θα μετατραπεί, κατά συνθήκη, σε μεσομακροπρόθεσμο μέτοχο της ΔΕΗ, παρά τον όρο για την διακράτηση του ποσοστού για έξι μήνες αποτελεί την συνήθη πρακτική στις αυξήσεις κεφαλαίου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Παρά ταύτα, και με δεδομένο ότι έλαβε την κυβερνητική έγκριση για την απόκτηση του 10% της ΔΕΗ, το CVC capital, παρέμεινε επενδυτής θέτοντας το όριο των 9 ευρώ – όταν οι περισσότεροι αναλυτές είχαν θέση ως τιμή-στόχο τα 15 ευρώ μετά την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ.
Η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ αποτελεί και ένα ξεκάθαρο σήμα ότι, οι επενδυτές του CVC πιθανότατα έχουν λάβει ευρύτερες αποφάσεις ή βρίσκονται κοντά σ αυτές, προκειμένου να τοποθετήσουν περισσότερα κεφαλαία στην Ελλάδα για νέες εξαγορές.
Mέχρι σήμερα λοιπόν το επιτελείο του CVC Capital αποτιμούσε τις ελληνικές εταιρείες και πρόσφερε συγκεκριμένα τιμήματα για να καταστεί πλειοψηφικός μέτοχος ώστε στην συνέχεια να αναπτύξει τις εταιρείες με στελέχη που έχει επιλέξει το ίδιο για τις διοικήσεις.
Για το Υγεία προσέφερε τίμημα 205 εκατ. ευρώ και ανέλαβε δανεισμό 130 εκατ. ευρώ, στην Vivartia πλήρωσε 175 εκατ. ευρώ και ανέλαβε δάνεια 423 εκατ. ευρώ (τα οποία αναδιαρθρώθηκαν) και στην Εθνική Ασφαλιστική θα καταβάλει τίμημα 505 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ συνδέονται με την επίτευξη στόχων για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.
Η συνήθης πρακτική των private equity funds όταν εξαγοράζουν μια εισηγμένη επιχείρηση είναι να πραγματοποιούν δημόσια πρόταση να αποκτούν την πλειοψηφία και στην συνέχεια αποσύρουν τις μετοχές των εταιρειών από τα χρηματιστήρια, ώστε να μην έχουν και ενδεχόμενες πιέσεις στα χαρτοφυλάκιά τους, από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όμως, τα private επαναεισάγουν τις αποκτώμενες εταιρείες αφού προηγουμένως έχουν ενισχυθεί οι εταιρείες με εξαγορές και καρπώνονται τις υπεραξίες.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η συμμετοχή με 10% στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου είναι εντυπωσιακή καθώς το CVC Capital δεν θα διοικεί την εταιρεία, ούτε θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο αν και με το ποσοστό που αποκτά θα είχε κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουν τα στελέχη του στην διοίκησή της.