Εσχάτως γίνεται λόγος πολύς γύρω από μελλοντικές κινήσεις της ΔΕΗ στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα το ενδεχόμενο εξαγοράς, μετά την αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ, μέρους ή και ολόκληρης εισηγμένης επιχείρησης!Επειδή διαβάζω διάφορα δεξιά και αριστερά, επανέρχομαι, μολονότι έχω γράψει ως προς τα ζητήματα αυτά κάμποσες φορές!

Εκείνο που μαθαίνω από το ρεπορτάζ αλλά και πηγές πολύ μέσα στα πράγματα είναι:

1. Έχουν υπάρξει μυστικές συζητήσεις και κρυφές συναντήσεις προκειμένου η ΔΕΗ να αποκτήσει το ενεργειακό σκέλος μεγάλου εισηγμένου στο χρηματιστήριο ομίλου! Στις συζητήσεις αυτές έχουν λάβει μέρος παράγοντες της αγοράς, επιχειρηματίες και χρηματιστές! Και οι πληροφορίες λένε πως το προξενιό μεταξύ ΔΕΗ και εισηγμένου ομίλου το έχει κάνει «διεθνής παίκτης»!

2. Άποψη για το ζήτημα αυτό έχει και η CVC που εφεξής αποτελεί μέτοχο της ΔΕΗ, κατέχοντας το 10% του συνόλου, μετά τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου με ποσόν ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ!
Η CVC κατά πληροφορίες, όπως δηλαδή υποστηρίζει ο κύριος Φωτακίδης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, είναι της άποψης ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να διερευνήσει το ενδεχόμενο αγοράς ολόκληρης εισηγμένης (ή και εκτός χρηματιστηρίου) εταιρείας, με τη λογική ότι με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν σημαντικές υπεραξίες!

3. Εσχάτως ακούγεται ότι η ΔΕΗ, στον βαθμό που θα αποφασίσει να αποκτήσει το ενεργειακό σκέλος μεγάλου ομίλου, ενδεχομένως να μην περιοριστεί μόνο σε αυτό, αλλά ταυτοχρόνως να προχωρήσει σε μαζικές εξαγορές ΑΠΕ, από εισηγμένες και μη!

Σε κάθε περίπτωση πάντως το γεγονός είναι ότι με αφορμή τη ΔΕΗ υπάρχει μια πρωτοφανής κινητικότητα γύρω από τον χώρο της ενέργειας, με τα σενάρια εξαγορών να δίνουν και να παίρνουν, κάτι που αντανακλάται στο Χρηματιστήριο!