To προσεχές διάστημα σε νέο 7ετες ομολογιακό δάνειο, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ , με ρήτρα αειφορίας προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ.

Στόχος είναι να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ χρέους που έχει αξιοποιώντας βέβαια το θετικό πρόσημο των αγορών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης μιλώντας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων είχε σταθεί στο γεγονός πως πλέον οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ειδικά είχε σταθεί ιδιαίτερα στην έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημερών (από τις οποίες αντλήθηκαν 150 εκατ. το. Νοέμβριο) και την υπογραφή της αντίστοιχης τιτλοποίησης για απαιτήσεις άνω των 90 ημερών από την οποία αναμένονται μέχρι 325 εκατ. ευρώ, αλλά και τις συμβάσεις χρηματοδότησης που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Έτσι, μετά από αυτές τις κινήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται μια νέα έκδοση.

Ήδη «ανιχνεύεται» η αγορά ώστε να διακριβωθεί το πιθανόν ενδιαφέρον.

Παράλληλα γίνονται και οι σχετικές προετοιμασίες ώστε να διαμορφωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρεται και η νέα έκδοση θα έχει ρήτρα αειφορίας, που θα προσαρμοστεί με τους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 κηπίου στη βάση της 7ετούς χρονικής διάρκειας του ομολόγου.

Να τονίσουμε ότι η ΔΕΗ σε «δυο δόσεις» άντλησε τον περασμένο Μάρτιο 775 εκατ. με ομόλογα με ρήτρα αειφορίας.

Πιο συγκεκριμένα στις 22/3 άντλησε €125 εκατομμύρια με επιτόκιο 3,875%, λήξη το 2026, τιμή έκδοσης 100.75% και απόδοση 3,672% η οποία αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 0,205% σε σχέση με το αρχικό επιτόκιο έκδοσης.

Επίσης στις 11 Μαρτίου είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιών αξίας 650 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο αρχικός στόχος στην έκδοση ήταν 500 εκατ. ευρώ),

Οι ομολογίες αυτές ήταν επίσης με ρήτρα αειφορίας συνολικής ονομαστικής αξίας €650 εκατομμυρίων με επιτόκιο 3,875%, με τιμή έκδοσης 100% και λήξη το 2026.

Με τα συνολικά 775 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ προχώρησε σε αναχρηματοδότηση ενός τμήματος το χρέους της και βέβαια σε βελτίωση του προφίλ του υφιστάμενου δανεισμού.

Η «ρήτρα»

Υπενθυμίζεται ότι οι εκδόσεις της ΔΕΗ προβλέπουν, όπως είχε αναφέρει το Bloomberg, την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019.

Δηλαδή η επιχείρηση δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που θα την δανείσουν να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Στο φόντο της νέας έκδοσης εκτιμάται ότι λόγω της 7ετούς διάρκειας θα προσαρμοστούν οι σχετικές δεσμεύεις μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ένα εύρος 7ετίας.

Η νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ: Κάντο όπως η κινητή τηλεφωνία