Σε ένα και μοναδικό «μαζικό» διαγωνισμό το φθινόπωρο θα προχωρήσει  τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια και εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το μισό ποσόν θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί με δάνεια.

Οι γνωρίζοντες πάντως προβλέπουν πως τελικά το κόστος των μετρητών θα ξεπεράσει το 1 δις στην πορεία.

Η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμεί τη «σαλαμοποίηση» του διαγωνισμού καθ’ ομάδες παρά τις αρχικές εισηγήσεις αφού «αν το κάνουμε έτσι για πάρουν …όλοι ένα κομματάκι τότε θα έχουμε πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει η σαλαμοποίηση όχι μόνο τεχνικά και χρονολογικά αλλά και τα γνωστά προβλήματα σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων, αφού έτσι κι αλλιώς ο ένας θα κατηγορεί τον άλλο ότι έλαβε τη μερίδα του λέοντος και άκρη δεν θα βγάλουμε» όπως μας τόνισε έμπειρο στέλεχος της επιχείρησης.

Βεβαίως αφού καρποφορήσει ο διαγωνισμός μπορεί να γίνει εκ των υστέρων εσωτερική διανομή επιμέρους έργων (αποψίλωση, εγκατάσταση, Κέντρο Τηλεμέτρησης, δοκιμές, τεχνικός έλεγχος, ασφάλεια εγκαταστάσεων) ανάμεσα στις εταιρίες που θα συμπήξουν την νικήτρια κοινοπραξία.

Πώς δουλεύουν οι μετρητές

Όπως επισημαίνουν άλλα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, οι έξυπνοι μετρητές έχουν αμφίδρομη επικοινωνία με τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα ο τελευταίος να γνωρίζει πότε η παροχή ρεύματος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όπως για παράδειγμα όταν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Το έργο περιλαμβάνει και τη  διασύνδεση των νέων ρολογιών με το νέο Κέντρο Τηλεμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ (θα συμπεριληφθεί επίσης στην προκήρυξη), το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίζει σε όλο το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τις βλάβες κι έτσι η επέμβαση για την αποκατάσταση τους να γίνεται ταχύτερα. Ο ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα θα βλέπει… απευθείας τις διακοπές ηλεκτροδότησης ή την πτώση τάσης σε οποιοδήποτε σημείο του συστήματος ηλεκτροδότησης (χαμηλή τάση).

Το έργο, πρόκειται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο (μάλλον τον Οκτώβριο), με τις τυπικές αποφάσεις για το αν ο διαγωνισμός θα γίνει μαζικά ή κατά ομάδες για την προμήθεια των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος να λαμβάνονται οριστικά το καλοκαίρι, αλλά όπως γράψαμε ο προσανατολισμός είναι ήδη στον ενιαίο διαγωνισμό με κοινοπραξίες πολλών μελών.

Τέλος ο πιλοτικός διαγωνισμός 

Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ ακύρωσε και τυπικά τον πιλοτικό διαγωνισμό που υποτίθεται πως έτρεχε από το 2015 για 300.000 μετρητές (200.000 στο ξεκίνημα και δυνατότητα επέκτασης με άλλους 100.000 μετά ένα χρόνο) αφού η ανάθεση του έργου αλλάζει άρδην προσανατολισμό.

Βεβαίως ο πιθανός νικητής του πιλοτικού διαγωνισμού που ακυρώθηκε θα είχε σαφές προβάδισμα για το μεγάλο διαγωνισμό των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών αφού θα «πατούσε το πόδι του» μέσα στο ΔΕΔΔΗΕ με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη επιρροής.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως αρχικός μειοδότης είχε ανακηρυχθεί η  Intracom Telecom ενώ στην απόφαση αυτή είχε αντιδράσει σφόδρα ο δεύτερος προτιμητέος μειοδότης, η  κοινοπραξία ΟΤΕ- Intrakat– Intrasoft International, προσφεύγοντας στα δικαστήρια και φθάνοντας μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πάντως ο διαγωνισμός αυτός δεν «βούλιαξε» μόνο λόγω της κόντρας των δύο Κοινοπραξιών αλλά και λόγω των έντονων παρασκηνιακών διαμαρτυριών και από άλλους ισχυρούς του κλάδου «που έβλεπαν να χάνουν ένα …πολυπόθητο τραίνο πριν καν αρχίσει το ταξίδι!» όπως μας τόνισε το ίδιο έμπειρο στέλεχος της επιχείρησης.

Ο μεγάλος προβληματισμός τώρα στα ανώτερα κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ (και σίγουρα στην κορυφή του βασικού μετόχου του που είναι η ΔΕΗ) είναι ο τρόπος προκήρυξης του νέου διαγωνισμού και η πρόοδός του σε λογικό χρονικό διάστημα διότι «εάν μπλέξουμε πάλι με τις δικαστικές διαμάχες δεν θα βγάλουμε σύντομα άκρη  σε ένα έργο πρώτης γραμμής, που θέλει 2-3 χρόνια να ολοκληρωθεί μετά την ανακήρυξη μειοδότη και τις υπογραφές που θα ακολουθήσουν και του οποίου τη σημασία καταλαβαίνουμε και από τη μεγάλη ζημιά ηλεκτροδότησης που έπαθαν Αττική και Εύβοια  από τη «Μήδεια» στα μέσα Φεβρουαρίου» όπως μας έλεγαν σχετικά.

Πρόσθεταν μάλιστα με νόημα πως «ο διαγωνισμός πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς αλλά από την άλλη, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται κιόλας, οπότε οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.