Ένα νησί στη βόρεια Ουαλία έχει αναγνωριστεί επίσημα ότι έχει έναν από τους καλύτερους νυχτερινούς ουρανούς στον κόσμο.

Το Ynys Enlli (Νήσος Bardsey), στα ανοιχτά της χερσονήσου Llŷn, έγινε η πρώτη τοποθεσία στην Ευρώπη που έλαβε πιστοποίηση International Dark Sky Sanctuary.

Συμμετέχει σε άλλες 16 τοποθεσίες παγκοσμίως που αναγνωρίζονται ως τα πιο απομακρυσμένα και σκοτεινά μέρη στη γη.

Η Ουαλία έχει ήδη πολλά μέρη και καταφύγια στο Dark Sky, αλλά οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως καταφύγια είναι πολύ πιο σπάνιες και έχουν αυστηρότερα κριτήρια όσον αφορά την ποιότητα του νυχτερινού ουρανού.

Οι διαχειριστές του νησιού ελπίζουν ότι το νέο καθεστώς θα ανεβάσει το προφίλ του νησιού καθώς και θα καθιερώσει την Ουαλία ως “έθνος του σκοτεινού ουρανού”.

Σημείο ομορφιάς για προσφορά για την κατάσταση της ζώνης του σκοτεινού ουρανού

Η Sian Stacey, πρόεδρος του καταπιστεύματος του νησιού, είπε ότι το βραβείο ήταν το αποκορύφωμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίτευξη αυτού του κύρους για την Ynys Enlli θα ανεβάσει το προφίλ του νησιού ως ένα μοναδικό μέρος στην Ουαλία και ανάμεσα στα καλύτερα στον κόσμο για να εκτιμήσουν τον νυχτερινό ουρανό», είπε.

Το Ynys Enlli βρίσκεται δύο μίλια μακριά από την άκρη της χερσονήσου Llŷn και η τοποθεσία και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν ένα από τα πιο σκοτεινά μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βουνό στο νησί χρησιμεύει ως αποτελεσματικό φράγμα, περιορίζοντας το φως από την ηπειρωτική χώρα. Η πλησιέστερη μεγάλη φωτορύπανση προέρχεται από το Δουβλίνο, το οποίο απέχει πάνω από 112,6 χιλιόμετρα από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Σήμερα, φιλοξενεί μια μικρή κοινότητα που δουλεύει τη γη και ψαρεύει από το νησί. Υπάρχουν επίσης 10 εξοχικές κατοικίες, με τους επισκέπτες να επιτρέπονται στο νησί μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα