search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DailyMail: Τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το Βασιλιά Κάρολο για το project στο Τατόι

Οι δύο άνδρες, όμως, έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, με όχημα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει δείξει ο πρωθυπουργός για το Dumfries House στη Σκωτία, το οποίο λειτουργεί ως πρότυπο για…

Τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το Βασιλιά Κάρολο

DailyMail: Τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το Βασιλιά Κάρολο για το project στο Τατόι

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον βασιλιά Κάρολο για τσάι στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου συζήτησαν για την ανακαίνιση του οικογενειακού σπιτιού του πρίγκιπα Φίλιππου στην Ελλάδα, που αναμένεται να κοστίσει 12,3 εκατομμυρία λίρες.

Οι δύο άνδρες, όμως, έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, με όχημα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει δείξει ο πρωθυπουργός για το Dumfries House στη Σκωτία, το οποίο λειτουργεί ως πρότυπο για το project ανάπλασης του Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε το Τατόι, όπου είναι θαμμένος ο παππούς του, πέρυσι στο πλαίσιο της 200ής επετείου του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας το 1821. Το Πριγκιπικό Ίδρυμα του μονάρχη παρέχει σταθερά συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση του ιστορικού παλατιού.

Εκπρόσωπος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου δήλωσε στη Daily Mail ότι τα σχέδια για το Τατόι θα βασιστούν στην ανακαίνιση του Dumfries House, που κόστισε 45 εκατομμύρια λίρες, της οποίας ηγήθηκε ο βασιλιάς Κάρολος. «Θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής», είπε αρμόδια πηγή σύμφωνα με τη Mirror.

Ο βασιλιάς παραχώρησε συνέντευξη στους δημιουργούς της εκπομπής A Royal Grand Design, η οποία προβάλλεται αύριο το βράδυ στο ITV και παρακολουθεί την ανακαίνιση του κτήματος στο Ayrshire. Ο Κάρολος δήλωσε στην εκπομπή ότι το έργο, το οποίο παραλίγο να τον χρεοκοπήσει ως πρίγκιπα της Ουαλίας, ήταν «ένα τρομερό ρίσκο», αλλά άξιζε τον κόπο. Ο βασιλιάς πρόσθεσε: «Ήξερα ότι επρόκειτο για μια υποβαθμισμένη περιοχή. Ήθελα να τη χρησιμοποιήσω ως ένα σωστό παράδειγμα αυτού που πάντα πίστευα, της αποκατάστασης με γνώμονα την πολιτιστική κληρονομιά».

Στο δημοσίευμα της Daily Mail που γίνεται λόγος για το αντικείμενο των συζητήσεων του βασιλιά Καρόλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γίνονται επίσης αναφορές στις συζητήσεις που έκαναν Κάρολος και Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέροντας ότι ο Βρετανός μονάρχης για πρώτη φορά είπε πως «νομίζω ότι αλλάζει το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», για το θέμα. «Έχουμε μια καλή προσωπική σχέση», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως ελπίζει στη βοήθεια του βασιλιά Κάρολου για την επιστροφή των Γλυπτών στον Παρθενώνα.

Τομή στη σχέση των δύο ανδρών ήταν η ξενάγηση που έκανε ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο στην έπαυλη Dumfries House στη Σκωτία, με τον κ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται τόσο το ιστορικό κτίριο όσο και το κτήμα. Η συνάντηση εκείνη είχε επικεντρωθεί στα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Τατοΐου, για την οποία ο Κάρολος έχει εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον. Τα του Τατοΐου, άλλωστε, είχαν τεθεί και στην επίσκεψη του Καρόλου στην Ελλάδα πέρυσι τον Μάρτιο, για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ιδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince’s Trust) υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική. Ο πρωθυπουργός τότε είχε επισημάνει ότι στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, για τα οποία θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές. Με βάση τον προγραμματισμό και αν δεν έχουμε ανατροπή στα χρονοδιαγράμματα, ο πρώτος κύκλος εργασιών στο Τατόι είναι προγραμματισμένος να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.

Διαβάστε ακόμη: