Να διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα τα έσοδα από τις αεροπορικές δραστηριότητες στοχεύει η διοίκηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών παρά τη μείωση του «σπατόσημου» από τον προσεχή Νοέμβριο, αναπροσαρμόζοντας τις αεροπορικές χρεώσεις για τους χρήστες.

Αυτό επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας αναφερόμενη στις προοπτικές για το 2024 του αεροδρομίου, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης χθες των ετήσιων αποτελεσμάτων της. Ειδικότερα όπως σημειώνει στο σχετικό κεφάλαιο «όσον αφορά στα έσοδα από Αεροπορικές Δραστηριότητες, για το 2024 προβλέπουμε σταθερή απόδοση ανά επιβάτη από τις Αεροπορικές Χρεώσεις και το Τέλος Εκσυγχρονισμού & Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ)». «Σκοπεύουμε, προσθέτει,  να προσαρμόσουμε τις Αεροπορικές Χρεώσεις έτσι ώστε να αναπληρώσουμε τη μείωση του ΤΕΑΑ (το οποίο από την 1η  Νοεμβρίου 2024 διαμορφώνεται σε 3 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, από 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη που ισχύει σήμερα) σύμφωνα με το Νόμο 4465/2017». «Έτσι, συνολικά οι Αεροπορικές Χρεώσεις και το ΤΕΑΑ ανά επιβάτη θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα» υπογραμμίζει η διοίκηση του ΔΑΑ.

Οι αεροπορικές χρεώσεις

Να σημειωθεί ότι οι Αεροπορικές Χρώσεις ανήλθαν το 2023 τα 254,1 εκατ. ευρώ στο 56,6% του συνόλου των εσόδων και λοιπών εισοδημάτων από Αεροπορικές Δραστηριότητες έναντι 207,3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν (αύξηση 22,6%). Τα έσοδα από το  Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (TEAA) ανήλθαν σε 99,2 εκατ. ευρώ (αποτελούν το 22,1τοων εσόδων από αεροπορικές δραστηριότητες) έναντι 79,0 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν σημειώνοντας άνοδο 25,7%. Το σύνολο αεροπορικών εσόδων και λοιπών εισοδημάτων έφτασε στα 448,9 εκατ. ευρώ (αύξηση 22,2%) και οφείλεται όπως αναφέρει «κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από τις Αεροπορικές Χρεώσεις και των εσόδων από το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων που ανήλθαν σε 353,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23,4% σε σχέση με το 2022, λόγω της αύξησης της κίνησης κατά 24,0%, ενώ οι τιμές των αεροπορικών χρεώσεων παρέμειναν σταθερές το 2023».  Τα συνολικά έσοδα του αεροδρομίου ανήλθαν στα 603,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 26,6% σε σύγκριση με την χρήση 2022.

Η επιβατική κίνηση

Όσον αφορά την επιβατική κίνηση αναμένει ηπιότερη άνοδο της για το 2024. «Καθώς η επιβατική κίνηση το 2023 έφτασε τα 28,17 εκατομμύρια επιβάτες, αναμένουμε ότι η ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα θα συνεχιστεί. Ως εκ τούτου, προβλέπουμε ηπιότερη αύξηση της επιβατικής κίνησης για το 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη αύξηση του 2023, καθώς κατά τους πρώτους μήνες του 2022 υπήρχαν ακόμη ταξιδιωτικοί περιορισμοί», αναφέρει η διοίκηση.

Επίσης προσθέτει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Αθήνα και «η στρατηγική μας για την ανάπτυξη δρομολογίων θα επικεντρωθεί περαιτέρω σε αγορές με υψηλή προοπτική, καθώς και σε αγορές που διαθέτουν μεγάλο μερίδιο επιβατών με υψηλό καταναλωτικό προφίλ» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις Μη Αεροπορικές Δραστηριότητες, η εταιρεία επισμαίνει ότι «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την επιτυχημένη στρατηγική «Best of Greece» στις εμπορικές δραστηριότητες στους αεροσταθμούς». Η διοίκηση του ΔΑΑ αναμένει επιπλέον αύξηση εσόδων από την αύξηση της κίνησης και τις τιμολογιακές αναπροσαρμογές, ωστόσο με μικρή μείωση των εσόδων ανά επιβάτη λόγω κορεσμού των διαθέσιμων εμπορικών χώρων. Επιπλέον, αναμένει βελτίωση των εσόδων από τις υπηρεσίες στάθμευσης οχημάτων κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2024. Μικρή μείωση αναμένεται προς το τέλος του έτους με την έναρξη των εργασιών κατασκευής του πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης οχημάτων.

Το μέρισμα

Σημειώνεται ότι για τη χρήση 2023, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της 14 Δεκεμβρίου 2023 ενέκρινε τη διανομή προσωρινού μερίσματος ποσού 130,0 εκατ. ευρώ ή 0,433 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο ήταν μέρος των καθαρών κερδών που προέκυψαν για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, πληρωτέα σε δύο (2) δόσεις των 65,0 εκατ. ευρώ η καθεμία προς τους μετόχους της Εταιρείας πριν την ολοκλήρωση της Ελληνικής και της Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς και εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η πρώτη δόση καταβλήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2024, ενώ η δεύτερη δόση θα καταβληθεί στις 5 Μαρτίου 2024 (στους μετόχους της Εταιρείας πριν από την ολοκλήρωση της Ελληνικής και της Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς), δηλαδή αμέσως μετά την έγκριση για δημοσίευση των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων του 2023 από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: