Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στην «ΕΡΤ» για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, τόνισε ότι οι πολίτες ξέρουν ότι η ασφάλεια είναι στις προτεραιότητες και ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι όταν χρειάζεται κάποια διορθωτική κίνηση γίνεται με αποφασιστικότητα και χωρίς να έχει προαναγγελθεί, ενώ επισήμανε ότι «θα φανεί στην πράξη το εάν οι αλλαγές που έγιναν είναι προς όφελος των πολιτών».

Για την επιλογή Χρυσοχοΐδη

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επιστροφή – για πέμπτη φορά – του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο τρίτος υπουργός που αναλαμβάνει τον τομέα της δημόσιας ασφάλειας μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου 2023, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι με το να ανατεθεί το υπουργείο στον πλέον έμπειρο σήμερα στην πολιτική σκηνή γύρω από τα ζητήματα της ασφάλειας, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι κάτι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει θετικά προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που είναι στις προτεραιότητες και της κυβέρνησης και των κομμάτων. Και την προηγούμενη τετραετία, αλλά και στη νέα θητεία, κάποιος υπουργός μπορεί να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, μπορεί να μείνει εκτός κυβέρνησης, μπορεί να επανέλθει».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των κομμάτων που αναφέρθηκαν σε «άγαρμπο ανασχηματισμό, ανακάτεμα τράπουλας, ανεπαρκή ανακύκλωση προσώπων, στελεχειακή ένδεια και επιστροφή υπουργών με αντιλαϊκό έργο», ο Δημήτρης Τσιόδρας είπε:

«Είναι κλισέ όλα αυτά τα οποία ακούμε και από τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε τελική ανάλυση, οι αλλαγές δεν κρίνονται ούτε από αυτά τα οποία θα πούμε εμείς τώρα, ούτε από αυτό που θα πει η αντιπολίτευση. Θα φανεί στην πράξη το εάν οι αλλαγές που έγιναν είναι προς όφελος των πολιτών, αν αντιμετωπίζονται προβλήματα ή όχι. Ας αφήσουμε λοιπόν το χρόνο και να δούμε τα πρόσωπα τα οποία ανέλαβαν καινούργιες θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα, το πώς θα ανταποκριθούν σε αυτή την αποστολή».

«Δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης»

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Κασσελάκη που συνδέει τον ανασχηματισμό με τις δηλώσεις του κυρίου Συρίγου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού τόνισε:

«Είναι αστείο να λέγονται αυτά από τον από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι γίνεται δημόσια για μια δήλωση. Η θέση της κυβέρνησης σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι απολύτως σαφής. Εκφράστηκε καθαρότερα από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση την πρόσφατη που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν, όπου αναφέρθηκε σαφώς στη Συνθήκη της Λωζάνης και μάλιστα η δήλωσή του, χειροκροτήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο.

Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της διευθέτησης που έχει γίνει στην ευρύτερη περιοχή. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης».

Διαβάστε ακόμη: