Η τραπεζική κρίση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανέδειξε το θέμα της εμπιστοσύνης ως σημαντικό για την αποσόβηση των κρίσεων. Τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να χαίρουν της εμπιστοσύνης των πελατών τους. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνουν και το επικοινωνιακό προφίλ τους συνδεόντας το όνομα τους με έναν επιφανή και δημοφιλή χαρακτήρα.
Στην περίπτωση της Credit Suisse το πρόσωπο αυτό είναι ο τενίστας Ρότζερ Φέντερερ. Ο 20 φορές πρωταθλητής Grand Slam υπέγραψε την πρώτη του χορηγική συμφωνία με την Credit Suisse το 1999. Από τότε η συνεργασία παρέμεινε σταθερή όλα αυτά τα χρόνια, με τον Φέντερερ να προωθεί την τράπεζα σε διάφορες καμπάνιες και είναι μία από τις μακροβιότερες σχέσεις μεταξύ τράπεζας και αθλητή. Οι αξιωματούχοι της τράπεζας πιστεύουν ότι η παρουσία του ως πρεσβευτής της Credit Suisse θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καθησυχαστική δύναμη για τους ενδιαφερόμενους πελάτες της τράπεζας.
Since 2016 @CreditSuisse has provided $57 BILLION to companies looking for new fossil fuel deposits – something that is utterly incompatible with #ClimateAction @RogerFederer do you endorse this? #RogerWakeUpNow pic.twitter.com/ED1fIvb4Cr
— 350 Europe (@350Europe) January 8, 2020
Ο Φέντερερ μόνο το 2019 κέρδισε περισσότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια από χρηματικά έπαθλα και χορηγούς. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, υπολογίζεται ότι η περιουσία του ανέρχεται σε 900 εκατομμύρια δολάρια και είναι κοντά στο να γίνει ο πρώτος εν ενεργεία τενίστας που θα γίνει δισεκατομμυριούχος.
Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες της Credit Suisse και πριν το «γάμο» της με τη UBS ορισμένοι πελάτες παρέμεναν βέβαιοι ότι η τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει και ότι η ελβετική κυβέρνηση θα έσπευδε να τη σώσει αν αποτύχει. Πελάτες εκτιμούσαν ότι αν η τράπεζα χρεοκοπούσε θα έπρεπε να παρέμβει η κυβέρνηση θα πρέπει και να καλύψει καταθέσεις κάτω των 100.000 ελβετικών φράγκων ανά πελάτη.
Η σύγκρουση με την Γκρέτα Τούνμπεργκ
Στις αρχές του 2020 μπήκε στο στόχαστρο της 17χρονης τότε Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία τον επέκρινε για το ρόλο του ως πρεσβευτη της Credit Suisse και δεν ήταν η μόνη. Ακτιβιστές με ρακέτες τους τένις μπήκαν σε υποκάστημα της τράπεζας, άρχισαν να παίζουν τένις και μετά προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία.
Ο λόγος είναι οι επενδύσεις της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας σε ορυκτά καύσιμα και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Από το 2016, η Credit Suisse έχει παράσχει 57 δισ. δολάρια σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Οι ακτιβιστές εγκαινίασαν το hashtag “#Rogerwakeupnow” στο Twitter (Ρότζερ ξύπνα τώρα) για να χτυπήσουν τον Φέντερ.
Σύμφωνα με την Τούνμπεργκ, η τράπεζα θα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων με περισσότερα από 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που μοιράζονται σε περισσότερες από 40 εταιρείες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη.
Solidarity with my friend the lovely @ODemarcellus (right on the photo during an action against fossil bank @CreditSuisse ) who is facing trial today in Geneva for his climate activism. There is support demonstration this afternoon. Good luck Olivier! Real justice is on your side https://t.co/tI7dcScAzK pic.twitter.com/PLlBDHwJ9E
— Julia Steinberger (@JKSteinberger) April 15, 2021
Πέρα όμως από το hashtag δημιούργησαν και λογαριασμό στο twitter με όνομα χρήστη RogerWakeUp, ενώ στην περιγραφή αναφέρουν ότι τράπεζες όπως η Credit Suisse τροφοδοτούν την κλιματική κρίση. Ο κόσμος χρειάζεται πρωταθλητές του κλίματος. Ζητάμε από τον Ρότζερ Φέντερερ να γίνει ένας από αυτούς.
Ο λογαριασμός παρέμενε ενεργός ως τον Μάιο του 2021 και φυσικά αναφέρθηκε και στη δίκη των ακτιβιστών, δηλώνοντας την συμπαράσταση του.
Διαβάστε περισσότερα
- Ανδρέας Μικρούτσικος: Η Μενεγάκη ήταν η μόνη που δεν μου τηλεφώνησε στην εντατική
- Στέφανος Σαράτσης: O Έλληνας Salt Bae είναι Θεσσαλονικιός
- Εύη Βατίδου για Αλέξη Κούγια: «Το όνομά μου έχει παίξει ρόλο στην καριέρα του»
- Ζόζεφιν: Φωτογραφήθηκε φορώντας μόνο το εσώρουχό της και μία περούκα
- Τάσος Μπουγάς για τη διαφήμιση των Jumbo: «Έμαθα ότι ξίνισε η Θεοδωρίδου, αλλά δεν με νοιάζει»