H Ελλάδα έχει καταγράψει την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη (1,7% έναντι 1,4% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2019-2023) και αυτή η απόκλιση στην ανάπτυξης συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του 2023, επισημαίνει η Crédit Agricole.
«Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση υπερβαίνοντας τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Αυτή η αναπτυξιακή επίδοση επιτεύχθηκε σε ένα περιβάλλον πλαίσιο πολλαπλών προκλήσεων για την ελληνική οικονομία όπως οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν φυσικές καταστροφές στη χώρα κατά τη διάρκεια του τρίτου τρίτο τρίμηνο, ιδίως οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Παρ’ όλα αυτά, το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τα προ της πανδημίας επίπεδα του (4ο τρίμηνο του 2019), κατά 6%», εξηγεί η γαλλική τράπεζα.
«Η πρόβλεψή μας για αύξηση του ΑΕΠ για το 2024 είναι 1,9%. Βλέπουμε τρεις κύριες κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης το 2024:
i. τη συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης του τομέα του τουρισμού σε σύγκριση με το 2023, δεδομένης της πρόωρης έναρξης της και θετικές τάσεις προκρατήσεων,
ii. ένα πιο ήπιο πληθωριστικό περιβάλλον που συμβάλλει βοηθώντας τον καταναλωτή,
iii. μια μεγαλύτερη επίδραση του προγράμματος NGEU.
Σε σχέση με τις προοπτικές, η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή οικονομία βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, καθώς περισσότερο από το 50% των ελληνικών των εξαγωγών αγαθών προορίζονται για την αγαθά προορίζονται για την ΕΕ, ενώ το 60-70% των τουριστικών αφίξεων προέρχεται από χώρες της ΕΕ.
Επιπλέον, οι πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα και, ιδίως, η περιοχή της Θεσσαλίας, επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές. Η περιοχή της Θεσσαλίας αντιπροσωπεύει το 5,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020) και το 14% του συνολικής γεωργικής προστιθέμενης αξίας. Ως αποτέλεσμα, νέες πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να προκύψουν, με αποτέλεσμα την υποκατάσταση της εγχώριας γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής από εισαγωγές, οδηγώντας σε επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος», υπογραμμίζει η Crédit Agricole.
«Για το 2024, η επαναφορά του συμφώνου σταθερότητας θα αναγκάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμορφωθούν και πάλι με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, με αποτέλεσμα μια πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική από ότι τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024 μετά από 1,1% το 2023. Η σημαντική βελτίωση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων, λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής ανάπτυξης έτους (2,3% σύμφωνα με την κυβέρνηση).
Τα νέα μέτρα που εισήχθησαν στο προϋπολογισμό του 2024 αποσκοπούν κυρίως στη στήριξη των εισοδημάτων για παράδειγμα, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στις συντάξεις και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί από μέσο όρο 6,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2013-2019 σε 8,4 δισ. ευρώ το 2021-2022. Από το 2021, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα υποστηρίζονται επίσης από υποστηρίζονται επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Το 2023, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες έχει εκτιμηθεί σε 8,8 δισ. ευρώ και 2,1 δισ. ευρώ μέσω των επιχορηγήσεων του RRF. Το 2024, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να φτάσει τα 12,2 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ).
Το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) θα πρέπει να παραμείνει σε πτωτική τροχιά στο 153,2% το 2024 από 162,8% το 2023, υποστηριζόμενο από τη συνεχιζόμενη δυναμική ανάπτυξη, παρά την αβεβαιότητα εξωτερικού περιβάλλοντος και του χαμηλότερου πληθωρισμού», καταλήγει η τράπεζα.
Διαβάστε ακόμη:
- Επιμένει ο Ν. Φαραντούρης: Ευχής έργον να παραιτήσει η ευρωπαία εισαγγελία την κυβέρνηση εάν συσκοτίζει σκάνδαλα
- Ευαγγελισμός: Πλημμύρισε το νοσοκομείο από διαρροή νερού- Εφτασε μέχρι τις ΜΕΘ
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Γυμνή στη θάλασσα – Οι νέες αποκαλυπτικές φωτογραφίες που ανέβασε
- Κάτια Ταραμπάνκο: Τη συζητάω την απιστία, να δω μήπως έκανα εγώ κάτι λάθος