Τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις Covid (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου) σε εφαρμογή wallet του κινητού ή του tablet τους έχουν πλέον οι πολίτες μέσω του Covid Free Gr Wallet.

η εφαρμογή Covid Free Gr Wallet είναι ένα παρόμοιο ψηφιακό εργαλείο με αυτά με τα οποία οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι, καθώς τα αξιοποιούν με μια πληθώρα άλλων εγγράφων, όπως boarding pass και εισιτήρια θεαμάτων.

Η νέα εφαρμογή Covid Free Gr Wallet που υλοποίησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απλοποιεί σημαντικά την αποθήκευση και επίδειξη των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid, διευκολύνοντας τους ελέγχους.

Το Covid Free Gr Wallet είναι διαθέσιμο μέσω του covidfree.gov.gr καθώς και μέσω του App Store της Apple και του Google Play Store.

Απλή χρήση της εφαρμογής Covid Free Gr Wallet (εφαρμογή πιστοποιητικό εμβολιασμού)

Η χρήση της είναι ιδιαίτερα απλή: για να αποθηκευτεί το έγγραφο στο wallet, ο πολίτης μπορεί είτε να σκανάρει το QR code στην εφαρμογή είτε να το μεταφορτώσει ως αρχείο pdf. Αμέσως μετά εμφανίζεται η επιλογή «Αποθήκευση στο wallet».

Η αποθήκευση είναι δυνατή τόσο για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid-19 όσο και για την εθνική Βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, για όσα άτομα ο πολίτης επιθυμεί, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για όλη την οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα:

– για να μπορούν να πάνε στην εργασία τους, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα
– για να μπορούν να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια.

Αντιθέτως, θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, αλλά και στις εκκλησίες, για την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, ενώ θα ισχύει δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στο edupass.gov.gr η δήλωση των self-tests από 1/11

Μία συσκευασία με πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests) από τα φαρμακεία μπορούν να προμηθεύονται από 1η Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 6 του μήνα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 5 έως 22 Νοεμβρίου και να προσέρχονται στο σχολείο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 1/11 η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία νέα πλατφόρμα θα εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.