Δέσμη μέτρων για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, που «σαρώνει» τη χώρα, ανακοίνωσε στις 6 το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για αυξητική τάση της πανδημίας και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει, υπογράμμισε ο υπουργό

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι η καμπάνια εμβολιασμού θα επεκταθεί με ενημερωτικά sms προς τους πολίτες, καθώς και με διαφημιστικά σποτ στα μέσα ενημέρωσης.

Από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα:

– για να μπορούν να πάνε στην εργασία τους, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα
– για να μπορούν να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια.

Αντιθέτως, θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, αλλά και στις εκκλησίες, για την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, ενώ θα ισχύει δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Οι προτάσεις των ειδικών νωρίτερα 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και με βάση πληροφορίες από τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι ειδικοί εισηγήθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενταθούν τα τεστ στους ανεμβολίαστους και οι έλεγχοι των αρμοδίων οργάνων στους χώρους, όπου αυτό προβλέπεται.

Βάσει αυτών, αρνητικό αποτέλεσμα rapid test θα είναι πλέον το «διαβατήριο» των ανεμβολίαστων πολιτών για να μπουν στα εμπορικά κέντρα καθώς και σε όλους τους μικτούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εξωτερικοί χώροι.

Ακόμη, οι ειδικοί εισηγούνται αρνητικό rapid test για τους ανεμβολίαστους και για την είσοδό τους σε τραπεζικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης, οι ειδικοί της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην εισήγησή τους προτάσσουν την αναγκαιότητα των ελέγχων στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ όπως και της ταυτοπροσωπίας των ελεγχόμενων.

Ακόμη προτείνεται: Μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η εισήγηση της Επιτροπής είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν να έχουν οριζόντια εφαρμογή και όχι κατά τόπους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη νωρίτερα στο Μαξίμου φάνηκε πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο απορρίπτουν το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων, καθώς και αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας, όπως το ωράριο στην εστίαση, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε και τους εμβολιασμένους.

Σήμερα το πρωί η πρώτη καταγραφή από τον ΕΟΔΥ έδειξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες περισσότερα από 4.300 κρούσματα, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση για τουλάχιστον άλλα 2.000 κρούσματα στην επόμενη καταγραφή.

Κατά πληροφορίες η σημερινή ημερήσια καταγραφή έχει δείξει 6.700 κρούσματα, που θα αποτελεί και ρεκόρ κρουσμάτων στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας. Συνήθως τα πρωινά δεδομένα είναι αριθμητικά περισσότερα καθώς αφορούν και περισσότερους ελέγχους του προηγούμενου 24ωρου που έχουν διενεργηθεί ως το προηγούμενο μεσημέρι. Έτσι, τα στοιχεία της δεύτερης ενσωμάτωσης θετικών αποτελεσμάτων αριθμητικά συνήθως είναι λιγότερα από εκείνα που αντλούνται το πρωί.