Μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, οι Ειδικοί συνεδριάζουν σήμερα στις 13:00 προκειμένου να προχωρήσουν σε εισηγήσεις και στις 18:00 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσει μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις «κόκκινες» περιοχές.

Σήμερα στις 18:00 ο Θάνος Πλεύρης ανακοινώνει τα νέα μέτρα

Αύξηση των rapid test για εργαζομένους

Επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Μία σκέψη είναι να απαιτούνται δύο test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Έλεγχοι σε καταστήματα

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, δεδομένη είναι η αυστηροποίησή τους το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους εμβολιασμένους. Για τους ανοιχτούς χώρους στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο εάν έχουν έχουν κλείσει με πρόχειρες κατασκευές τελείως και επομένως είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού.

Σήμερα στις 18:00 ο Θάνος Πλεύρης ανακοινώνει τα νέα μέτρα

Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Στην ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. θα συμβάλλει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης των εφημεριών στα νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς όπως και από γιατρούς του ΕΣΥ με αμοιβή 250 ευρώ ανά εφημερία.

Επίσης, θα επιχειρηθεί αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Παράλληλα προωθούνται συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές.

Για την αύξηση των εμβολιασμών, συνεχίζεται η προσπάθεια να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην αναμνηστική τρίτη δόση για εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Παράλληλα, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, μια θέση που είναι αντίθετη με όσα διατυπώνονται από κυβερνητικά στελέχη.