Η περίοδος που η Ευρώπη γίνεται πραγματικά ο ομορφότερος προορισμός είναι το Φθινόπωρο, σύμφωνα με το CNN, το οποίο ξεχωρίζει και μια ελληνική πόλη ως ιδανικό μέρος διακοπών αυτήν την εποχή.

Μια πρόσφατη έκθεση του δικτύου πολυτελών ταξιδιών Virtuoso ανέφερε το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Φλωρεντία ως τις πόλεις με τις περισσότερες κρατήσεις για φθινοπωρινά ταξίδια. Αλλά και άλλοι προορισμοί που συχνά παραβλέπονται από του παραθεριστές κατά τους φθινοπωρινούς μήνες προσφέρουν την ευκαιρία για μια εξαιρετική εμπειρία.

Γιατί είναι τώρα η καλύτερη περίοδος για διακοπές;
«Το φθινόπωρο είναι μία από τις καλύτερες εποχές για να επισκεφθείτε την Ευρώπη λόγω της τεράστιας ποικιλίας ενδιαφερόντων που μπορεί να καλύψει το Φθινoπωρο, λέει η Mina Agnos, πρόεδρος της εταιρείας πολυτελών ταξιδιών Travelive.

Οι παραλίες και οι θερμοκρασίες παραμένουν ζεστές για τους ταξιδιώτες που αναζητούν χρόνο στην παραλία σε κλασικούς προορισμούς στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, σημειώνει. Και οι καλοφαγάδες χορταίνουν στη διασταύρωση των φθινοπωρινών φεστιβάλ και της εποχής της συγκομιδής σε όλη την Ευρώπη – από το κυνήγι τρούφας στην Κροατία και τη συγκομιδή ελιών στην Ελλάδα, μέχρι το κρασό σε φεστιβάλ αμπελώνων στη Σικελία. Το φθινόπωρο είναι επίσης ιδανικό για πιο δραστήρια ταξίδια, λέει η Agnos, είτε πρόκειται για πεζοπορία στην Ισπανία και αναζήτηση κάστανου στη Σλοβενία, είτε για παρακολούθηση των μεταναστεύσεων αρπακτικών και πελαργών γύρω από τα Στενά του Γιβραλτάρ.

Επίσης αποδράσεις σε νησιά που το καλοκαίρι πλημμυρίζουν σε βαθμό ανυπόφορο από κόσμο, όπως η Τενερίφη, η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα, φθινόπωρο έχουν άλλη χάρη το φθινόπωρο.

Αλεντέζου, Πορτογαλία
Η κοιλάδα Ντούρο, γνωστή για την παραγωγή κρασιού, είναι η προφανής φθινοπωρινή επιλογή στην Πορτογαλία. Αλλά η περιοχή Αλεντέζου, στην αγροτική ενδοχώρα της Πορτογαλίας είναι μια διαφορετική εμπειρία. Εδώ, μπορεί να δει κανείς ρωμαϊκά ερείπια, να κάνει οδικά ταξίδια σε ήσυχες εξοχές με φελλόδεντρα και ελαιώνες και να απολαύσει τις άγριες ακτές.

Βαλ Γκαρδένα, Δολομίτες, Ιταλία
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου τα βουνά των Δολομιτών της Βόρειας Ιταλίας, είναι ένας αξιοθαύμαστος προορισμός, για πεζοπορία και μια εξαιρετική τοπική κουζίνα.

Ρουμανία
Η διαμονή στο «κάστρο του Δράκουλα» είναι μόνο ένας από τους λόγους για να σκεφτείτε να επισκεφθείτε τη Ρουμανία το φθινόπωρο, λέει ο Christopher Hill της Hands Up Holidays.

Εκτός από την αλλαγή των φύλλων του φθινοπώρου, η εποχή εγκαινιάζει κάθε είδους γαστρονομικές εκδηλώσεις. «Τα φρέσκα προϊόντα βρίσκονται σε αφθονία και πολλά χωριά διατηρούν την παράδοση του εορτασμού της συγκομιδής με τοπικά φεστιβάλ για να στηρίξουν τους ντόπιους παραγωγούς και ό,τι έχουν παράγει – κυρίως μήλα, αχλάδια, κολοκύθες και σταφύλια», λέει ο Hill.

Μαγιόρκα, Ισπανία
Οι ντόπιοι κάτοικοι της Μαγιόρκα θα σας πουν ότι το νησί των Βαλεαρίδων είναι καλύτερο να το απολαύσετε εκτός των εξαιρετικά ζεστών και ταραχώδεων καλοκαιρινών μηνών.

Τον Οκτώβριο, οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να κυμαίνονται στους 20 βαθμών Κελσίου, γεγονός που το καθιστά ειδυλλιακό για ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές που περνούν γύρω από ιστορικά κάστρα, φάρους και ήσυχους όρμους.

Θεσσαλονίκη-«Μια σπουδαία πόλη»
Η συμπρωτεύουσα βρίσκεται στον Θερμαϊκό Κόλπο και ανοίγεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Φημίζεται για τις τεράστιες γαστρονομικές προσφορές της, αλλά επίσης παρακάμπτεται ως επί το πλείστον από τους τουρίστες από τις ΗΠΑ που την παρακάμπτουν για island-hopping σε μέρη όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Ο Jack Ezon του EMBARK Beyond επισημαίνει ότι το φθινόπωρο είναι μια εξαιρετική εποχή για να επισκεφθείτε την πύλη της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια – όχι για τις παραλίες της, αλλά για «μια σπουδαία πόλη πλούσια σε εβραϊκή ιστορία» που «σερβίρεται» ως μια από τις καλύτερες γαστρονομικές σκηνές της νότιας Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, βγείτε έξω από την πόλη για να απολαύσετε τα μονοπάτια πεζοπορίας κοντά στον Όλυμπο, 90 λεπτά νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει το αμερικανικό μέσο.

Μάλτα- Παράδεισος για καταδύσεις
Η Μάλτα είναι ένας καταδυτικός παράδεισος, με ναυάγια προς εξερεύνηση. Το μεσογειακό αρχιπέλαγος της Μάλτας – αποτελούμενο από τρία κατοικημένα νησιά, τη Μάλτα, το Γκόζο και τον Κόμινο – είναι ένα άλλο καυτό νησί του καλοκαιριού, το οποίο είναι πολύ πιο ευχάριστο να επισκεφθείτε μόλις πέσουν οι θερμοκρασίες. Η Μάλτα είναι μονίμως δημοφιλής στους δύτες που εξερευνούν τα πολλά ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Βαλέτα, η πρωτεύουσα της Μάλτας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι η πιο συναρπαστική της κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Notte Bianca στις αρχές Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής γιορτής, τα μουσεία και τα παλάτια της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους για να φιλοξενήσουν εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις, ενώ οι πανέμορφες πλατείες της πόλης γεμίζουν με μουσική, χορό και πάγκους με φαγητό.

Μαδέρα, Πορτογαλία
Το ηφαιστειογενές πορτογαλικό νησί, δυτικά του Μαρόκου, είναι περισσότερο γνωστό για τα κρασιά του. Αλλά επισκεφθείτε τη Μαδέρα το φθινόπωρο, και θα είστε εκεί εγκαίρως για την εποχή του τρύγου στους πολλούς αμπελώνες, την πτώση των τιμών των ξενοδοχείων και έναν ωκεανό που παραμένει αρκετά ζεστός για ένα ευχάριστο μπάνιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Στη βόρεια ακτή, μπορεί κανείς να κάνει πεζοπορία κατά μήκος των πολλών levadas (ιστορικά αρδευτικά κανάλια).

Μπάντεν-Μπάντεν στη Γερμανία
Το Μπάντεν-Μπάντεν, πρώην καλοκαιρινό καταφύγιο της Γερμανίας για τους βασιλείς, τους πολιτικούς και τους συγγραφείς της Ευρώπης της Μπελ Επόκ, έχει αναμφισβήτητα ακόμη μεγαλύτερη ελκυστικότητα το φθινόπωρο, με επική θέα στη γύρω κοιλάδα του Ρήνου και το Μαύρο Δάσος, καθώς τα φύλλα αρχίζουν να «σιγοκαίνε» στα φθινοπωρινά χρώματα.

Οι θερμοκρασίες του φθινοπώρου είναι ιδανικές για χαλάρωση μετά από μια πεζοπορία στις πολλές ιαματικές πηγές του Μπάντεν-Μπάντεν, όπως αυτές στο Caracalla Spa ή στη ρωμαϊκή-ιρλανδική όαση κολύμβησης στο Friedrichsbad, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά το 1877.

Το φθινόπωρο σημαίνει επίσης ότι είναι η εποχή του τρύγου στο Ρέμπλαντ – μια περιοχή νοτιοδυτικά του Μπάντεν-Μπάντεν που φημίζεται για το Riesling της.

Διαβάστε ακόμη: