Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι ανησυχούν πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνυπολογίζει τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ στο σχέδιο πολέμου στην Ουκρανία, ελπίζοντας ότι μια ήττα του Μπάιντεν θα οδηγήσει τις ΗΠΑ να περιορίσουν τη στήριξή τους στο Κίεβο και να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι ο Πούτιν «προσπαθεί να αντέξει» μέχρι τις εκλογές του 2024.

Μια άλλη πηγή που έχει ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε πως «ο Πούτιν γνωρίζει ότι ο Τραμπ θα τον βοηθήσει. Το ίδιο θεωρούν και οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Έτσι, παρόλο που δεν έχουμε δει κάτι ρητά προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να υποθέσουμε ότι όλοι σκέφτονται την εξέλιξη αυτή».

Την ίδια στιγμή, ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφρασε στο CNN την πίστη ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις αμερικανικές εκλογές «είναι ακριβώς το σχέδιο του Πούτιν».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες σχετικά με τη νοοτροπία του Πούτιν ή αν σκοπίμως παρατείνει τον πόλεμο με την ελπίδα μιας νίκης του Ντόναλντ Τραμπ ή των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές.

Αλλά οι εκλογές του επόμενου έτους παραμένουν ένας βασικός παράγοντας που κορυφαίοι δυτικοί αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας, των μυστικών υπηρεσιών και της διπλωματίας πιστεύουν ότι θα επηρεάσει τις αποφάσεις του Πούτιν στην Ουκρανία, καθιστώντας ακόμη λιγότερο πιθανό να επιλυθεί η κρίση πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη: