Tο αμερικανικό CNN έτρεξε ένα ειδικό ταξιδιωτικό αφιέρωμα στα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας – διαλέγοντας 17 από αυτά. Εκεί, η Αρναία βρέθηκε στην 3η θέση της σχετικής λίστας, ξεπερνώντας διασημότερους προορισμούς σαν π.χ. την Οία της Σαντορίνης, την Απείρανθο της Νάξου ή το Πάπιγκο.

Τυπικά, βέβαια, η Αρναία συγκαταλέγεται στις κωμοπόλεις μας και όχι στα χωριά, καθώς φιλοξενεί 2.300 μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Ωστόσο αυτή η «ψήφος εμπιστοσύνης» εκ μέρους του CNN αντανακλά την περίοπτη θέση της σε ένα τοπίο ήδη επιβλητικό: η Χαλκιδική μπορεί να είναι διάσημη για τις παραλίες της και τις παραθαλάσσιες ομορφιές της, όμως εξίσου ωραίο είναι και το ορεινό της τμήμα –με έναν τρόπο διαφορετικό, που ανθεί εκτός της καλοκαιρινής περιόδου.

Περιτριγυριζόμενη από τα δάση και τα τρεχούμενα νερά του όρους Χολομώντα, η Αρναία προβάλλει χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Βρίσκεται δε σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη (72 χιλιόμετρα), από την οποία έρχεται κανείς μέσα σε 1 ώρα και 15 λεπτά με το αυτοκίνητο, διατρέχοντας την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, που διασχίζει την κωμόπολη.

Φτάνοντας στην Αρναία, εντυπωσιάζεσαι άμεσα από την αρχιτεκτονική της εικόνα: έχεις βρεθεί σε έναν τόπο με άφθονα παλιά σπίτια, πλακοστρωμένα στενά και πλατείες, με πιο εμβληματική αυτήν στο κέντρο της κωμόπολης, με τα παραδοσιακά καφενεία και τον μεγάλο πλάτανο, από τον οποίον κυλά (πόσιμο) νερό. Σε όλα αυτά αντανακλάται η εικόνα μιας παρελθούσας, ακμάζουσας κοινωνίας, η οποία αναπτύχθηκε οικιστικά σε μια διαφορετική εποχή, δίχως πολεοδομικούς σχεδιασμούς.

Διαβάστε ακόμη: