Μετά από τρία χρόνια διερεύνησης της ελληνικής αγοράς ενέργειας, η ισραηλινή Clavenia Ltd ανακοινώνει την υλοποίηση μιας στρατηγικής επένδυσης στη Λάρισα, ενισχύοντας την ενεργειακή υποδομή της χώρας και ταυτόχρονα σηματοδοτώντας την επέκτασή της σε νέα υψηλής τεχνολογίας έργα, όπως τα data centers αλλά και στον τομέα του υδρογόνου.
Η επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ αφορά την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο καθαρής ισχύος 792 MW, με έναρξη κατασκευής τις αρχές του 2026 και στόχο να τεθεί σε λειτουργία έως το 2028. Παράλληλο βήμα θα αποτελέσει η ανάπτυξη ενός data center ισχύος άνω των 200 MW στην Κεντρική Ελλάδα, το οποίο θα τροφοδοτείται ενεργειακά από τη νέα μονάδα.
Το επενδυτικό σχήμα πλαισιώνεται από τέσσερις σημαντικούς παίκτες της ενεργειακής και επενδυτικής αγοράς. Την Clavenia Ltd, με ποσοστό συμμετοχής 38,5% με έδρα το Λουξεμβούργο και εισηγμένες μετοχές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτη. Η εταιρεία αποτελεί επενδυτικό βραχίονα της AroundTown, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ευρώπη, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση περίπου 6 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία αναπτύσσεται κυρίως σε ξενοδοχεία και μεγάλα κτίρια γραφείων με παρουσία κατά 80% στην Γερμανία και κατά 20% σε Λονδίνο, ΗΠΑ και Ρουμανία. Η AroundTown βλέπει τη συμμετοχή της στο νέο έργο ως άμεση συνέργεια και μέρος της στρατηγικής της για την ανάπτυξη data centers.
Ο δεύτερος μέτοχος της νέας μεγάλης επένδυσης είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό συμμετοχής 35%, αποτελώντας την δεύτερη επένδυση της κρατικής εταιρείας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής μετά το αντίστοιχο έργο της Αλεξανδρούπολης.
Η εταιρεία που ελέγχεται κατά 100% από το Υπερταμείο θα έχει τον ρόλο του energy manager και θα προμηθεύει φυσικό αέριο την νέα μονάδα στοχεύοντας περεταίρω στην καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της. Ο τρίτος στρατηγικός εταίρος του σχήματος είναι η EUSIF Λάρισα με ποσοστό συμμετοχής 16,5%.
Η εταιρεία ανήκει στη Sirec Energy, εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου με εξειδίκευση στις ενεργειακές υποδομές και τον τομέα της κυκλικής οικονομίας στην οποία συνεπενδύουν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η Mubadala Investement Company από το Άμπου Ντάμπι.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο επενδυτικός φορέας αναμένεται να «σηκώσει» το επόμενο διάστημα κεφάλαια ύψους 250 εκ. για την ανάπτυξη ενός νέου επενδυτικού γύρου που θα περιλαμβάνει επενδύσεις από 10 έως 30 εκ. ευρώ ανά επένδυση. Το σχήμα συμπληρώνει η Volton με 10% η οποία συμμετέχει στο project με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγή της στον τομέα της προμήθειας ενέργειας και της ενίσχυσης της παρουσίας της στην αγορά ηλεκτρισμού.
Αλλαγή πλεύσης με Mitsubishi
Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου, θα έχει θερμική απόδοση 62,6% θα αξιοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία της Mitsubishi (και όχι της Siemens που ήταν η αρχική πρόβλεψη), με σκοπό την εξασφάλιση τεχνολογικής υποστήριξης και την ανάπτυξη της μονάδας και στον τομέα του υδρογόνου. Όπως επισημαίνουν στελέχη της Clavenia, η τεχνολογική υπεροχή της Mitsubishi στον τομέα του υδρογόνου ήταν καθοριστική για την αλλαγή στρατηγικής, ειδικά σε μια περίοδο που η αγορά των αεριοστροβίλων είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική με μαζικές παραγγελίες και ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Data center: Δίδυμος πυλώνας ανάπτυξης
Παράλληλα με την μονάδα φυσικού αερίου, Clavenia και Sirec έχουν ήδη εξασφαλίσει γη για την ανάπτυξη data center, το οποίο θα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις του είδους στη χώρα.
Η μονάδα φυσικού αερίου σχεδιάζεται με τρόπο ώστε να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές απαιτήσεις του κέντρου δεδομένων, διασφαλίζοντας αξιοπιστία και ευελιξία σε μια αγορά που κινείται με εκρηκτικούς ρυθμούς παγκοσμίως. Το data center θα είναι ένας πολύ μεγάλος πελάτης της νέας μονάδας, η οποία έχει επίσης προχωρήσει και σε συμφωνίες PPA agreement που της εξασφαλίζουν την πώληση της παραγόμενης ενέργειας.
Ο σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός για την νέα μονάδα φυσικού αερίου έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία συστάθηκε την Άνοιξη του 2021. Τον Ιούλιο του 2022 είχε εκδοθεί η απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας, με βάση την οποία προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου (CCGT) ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400kV, για τη διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου.
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, η διασύνδεση θα γίνει με μία διπλή Γραμμή Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, 400 kV, διπλού κυκλώματος έκαστη και συνολικού μήκους 56,5 χλμ, με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς 400 kV, Αγίου Δημητρίου (Κοζάνης) – Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Λάρισας.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποιοι θέλουν να διώξουν τον Ιβάν Σαββίδη από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης;
- Η Κάιλι Τζένερ φόρεσε το ιστορικό μαγιό της Κλόντια Σίφερ 30 χρόνια μετά
- Φωνητική εξέταση για την Κατάθλιψή, την Άνοια και το Alzheimer σε 5 λεπτά
- Final Four 2025: Πότε παίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός – Το αναλυτικό πρόγραμμα