Μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρει τους λόγους για να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, τότε αυτές θα πρέπει να είναι γρήγορες και μεγάλες. Αυτό υποστηρίζει η Citigroup, στην τελευταία της ανάλυση ενόψει της αυριανής (7 Μαρτίου) συνεδρίασης της ΕΚΤ, κατά την οποία βέβαια δεν αναμένει κάποια αλλαγή πολιτικής.

Κατά τη Citi, η πρώτη μείωση του επιτοκίου αναμένεται να έλθει τον Ιούνιο. Από τότε και μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίζει σε κάθε συνεδρίαση (κάθε έξι εβδομάδες) μείωση επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, εξηγώντας παράλληλα ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται και στο ρυθμό επαναβαθμονόμησης της πολιτικής.

Όπως εξηγεί η Citi, τη στιγμή που οι ανησυχίες για τις προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό υποχωρούν, μια αναπροσαρμογή του επιπέδου (τρόπου) πληθωρισμού που στοχεύει η κεντρική τράπεζα πρέπει να οδηγήσει σε μια ανάλογη αναπροσαρμογή της στάσης. Με άλλα λόγια, μόλις το Διοικητικό Συμβούλιο βρει αιτία να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, θα πρέπει να τα μειώσει κατά ένα σημαντικό ποσοστό αρκετά γρήγορα.

Πρόκειται για το ίδιο επιχείρημα που παρουσιάζεται μερικές φορές με όρους premium κινδύνου της νομισματικής πολιτικής: εάν η πολιτική στάση είναι βαθμονομημένη ώστε να παρέχει ασφάλεια έναντι ενός συγκεκριμένου κινδύνου (εδώ, της αποδυνάμωσης των προσδοκιών), τότε εάν ο κίνδυνος αυτός εξαλειφθεί, τότε θα πρέπει να εξαλειφθεί και το κόστος της ασφάλισης, εξηγεί η Citi.

Περί διαχείρισης κινδύνου

Σύμφωνα με τη Citi, τα τελευταία δύο χρόνια, οι Διοικητές όλων των στρατοπέδων αναφέρθηκαν ρητά σε μια προσέγγιση “διαχείρισης κινδύνου” για τη νομισματική πολιτική, η οποία δικαιολογούσε μια “επιθετική” τάση, με το σκεπτικό ότι οι κίνδυνοι από μια πολύ μικρή σύσφιξη υπερέβαιναν κατά πολύ τους κινδύνους από μια υπερβολική σύσφιξη. Ενώ η Citi παραδέχεται ότι έχει αμφιβολίες για τη δήλωση αυτή, τώρα σίγουρα πρέπει να απαιτεί ότι τα επιτόκια, όταν αρχίσουν να μειώνονται, θα μειωθούν πολύ και γρήγορα.

Θα ήταν ανακόλουθο για τους διοικητές να έχουν υποστηρίξει ότι έκαναν σφάλματα υπέρ της υπερβολικής σύσφιξης οικειοθελώς λόγω μιας προσέγγισης της πολιτικής με βάση τον κίνδυνο, και να μην καταργήσουν εντελώς αυτή την τάση υπέρβασης, μόλις ο κίνδυνος από τον οποίο προφυλάχθηκαν έχει απομακρυνθεί επιτυχώς, εξηγεί η Citi.

Αυτό συμβάλλει στην προσδοκία της ότι όταν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πράγμα που αναμένει ότι θα κάνει τον Ιούνιο, δεν θα το κάνει διστακτικά, αλλά σταθερά, με ρυθμό 25 μ.β. ανά συνεδρίαση, κατά το υπόλοιπο του έτους και πέραν αυτού.

Σε καλό δρόμο ο πληθωρισμός

Ένα κρίσιμο ερώτημα, κατά τη Citi, είναι ότι αφού ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο προς τον στόχο, τι περιμένει η ΕΚΤ; Εδώ και αρκετό καιρό δίδεται μεγάλη έμφαση στις προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, ως μοχλό άσκησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με το σκεπτικό ότι όταν ο ορίζοντας άσκησης πολιτικής είναι τόσο σύντομος ή μικρότερος από τον ορίζοντα των προβλέψεων, η πολιτική μπορεί να εξαρτάται υπερβολικά από τις προβλέψεις.

Εάν, όπως αναμένει η Citi, οι προβολές των εμπειρογνωμόνων υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σχεδόν στο 2% το 2025 και κάτω από αυτό το 2026, η υπόθεση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τώρα φαίνεται πολύ ισχυρή. Ωστόσο, η Citi εξακολουθεί να αναμένει ότι το Συμβούλιο θα περιμένει άλλο ένα τρίμηνο πριν από την πρώτη μείωση των επιτοκίων. 

Αλλαγή στόχου;

Ένα ακόμη ερώτημα είναι εάν θα μπορούσε το Διοικητικό Συμβούλιο να στοχεύει στην πραγματικότητα σε πληθωρισμό κάτω του 2%. Η Citi αποδίδει την απροθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου να αρχίσει την ομαλοποίηση της πολιτικής σε (1) μια ανησυχία ότι μια μακρά περίοδος πληθωρισμού πάνω από τον στόχο αποτελεί απειλή για την αποκρυστάλλωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, γεγονός που συνεπάγεται ότι ουσιαστικά το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να μην είναι ικανοποιημένο μέχρι ο πληθωρισμός να κινηθεί κάτω από το 2%, (2) μια ασύμμετρη αποστροφή για το λάθος, η οποία οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα και (3) μια προτίμηση για συναινετική λήψη αποφάσεων, η οποία δημιουργεί μια μορφή αδράνειας στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε με σχεδόν τις ίδιες προσδοκίες που είχαμε πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Citi αναμένει πλήρως ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, και θα ακολουθήσει μειώσεις κατά 25 μ.β. σε κάθε συνεδρίαση μετά φέτος, και τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται σταθερά το 2025.

Διαβάστε ακόμη: