Ως ευκαιρία εισόδου στα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζει έμμεσα η Citi την πιθανή έκβαση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα. «Το spread στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο με το γερμανικό (GGB-Bund) θα μπορούσε να φτάσει τις 120 μονάδες βάσης, αν οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα φέρουν απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή δημοπρασία του 20ετούς ελληνικού ομολόγου παρείχε την ευκαιρία για θέσεις αγοράς (long) έναντι των πορτογαλικών ομολόγων (PGBs)», σημειώνει χαρακτηριστικά η Citi.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η Citi, η Ελλάδα οδεύει σε δεύτερες εκλογές την Κυριακή με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία (161-166 στις 300 έδρες). Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα τα αποτελέσματα  να υπερβούν τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι πολλοί νέοι – που υποστηρίζουν την αριστερά – βρίσκονται σε εποχική εργασία εκτός σπιτιού και ενδέχεται να μην μπορούν να ψηφίσουν.

Επενδυτική βαθμίδα

Η Citi υπενθυμίζει ότι η πρώτη σημαντική συμπερίληψη της Ελλάδας στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων απαιτεί δύο αναβαθμίσεις στην περιοχή του investment grade(επενδυτική βαθμίδα). Ενώ οι επόμενες αξιολογήσεις των οίκων που βαθμολογούν την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα είναι προγραμματισμένες για αργότερα μέσα στο έτος (της DBRS τον Σεπτέμβριο, της S&P τον Οκτώβριο και της Fitch τον Δεκέμβριο), η αγορά είναι πιθανό να τιμολογήσει την αναβάθμιση πολύ πριν αυτή υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τη Citi, αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο γύρο σύσφιγξης του spread 10ετούς GGB-Bund κατά περίπου 10 μονάδες βάσης (τρέχουσες 131 μονάδες βάσης), καθώς μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα  φαίνεται πιο κοντά.

Η Citi προτείνει μέσω ενός trade, τη μείωση του spread μεταξύ του εγχώριου δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου της Πορτογαλίας, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης, αν και η σημερινή δημοπρασία του 20ετούς τίτλους προσφέρει μια καλύτερη σχετική αξία για ένα παρόμοιο trade.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες διενεργήθηκε η επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων 4,20%, λήξεως 30 Ιανουαρίου 2042, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα 1,232 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα