Την ευνοϊκή συγκυρία μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και την εντυπωσιακή ανταπόκριση που βρήκε η αποεπένδυση του ΤΧΣ σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι ελληνικές τράπεζες για να χτίσουν πρόσθετα κεφαλαιακά μαξιλάρια, τα οποία θα τους φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στο μέλλον και ενόψει της έναρξης των συζητήσεων με τον επόπτη για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Το ενδιαφέρον αυτό έχει εκδηλωθεί εμπράκτως και θεαματικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο με την αθρόα ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που διέθεσε το ΤΧΣ και τις εκδόσεις senior preferred ομολόγων της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε όλες τις περιπτώσεις σημειώθηκε υπερκάλυψη και προσέλκυση ισχυρών, ποιοτικών επενδυτών που κάποιοι έμπαιναν για πρώτη φορά σε ελληνικές τράπεζες.

Η όρεξη των επενδυτών για τοποθετήσεις σε εγχώριους τίτλους διαφάνηκε από την πρόσφατη επιτυχημένη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για το οποίο η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά κατά 8 φορές.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Eurobank βγήκε στις αγορές, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγων υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), με την υπερκάλυψη να ξεπερνά τις 3 φόρες.

Μάλιστα, το ετήσιο τοκομερίδιο διαμορφώθηκε στο 5,85%, αισθητά μειωμένο από το 7% που είχε πετύχει η τράπεζα τον περασμένο Ιανουάριο σε αντίστοιχη έκδοση, όταν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη βρίσκονταν 200 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η υποχώρηση των αποδόσεων συνδέεται τόσο με την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε, όσο και τη μείωση του ρίσκου χώρας μετά την ανακατάληψη της επενδυτικής βαθμίδας από τον πρώτο μεγάλο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης (S&P) και μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση από την Fitch προχθές βράδυ. 

Την σκυτάλη παρέλαβε μέσα στην εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς η οποία βγήκε με την σειρά της στις αγορές με έκδοση ομολόγου senior preferred για 500 εκατ. ευρώ.

Η ζήτηση που καταγράφηκε ήταν εκρηκτική από τη στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν άνετα τα 1,7 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από τρεις φορές υπερκάλυψη.

Η συναλλαγή συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από περισσότερους από 150 διαχειριστές κεφαλαίων.

Αναφορικά με την κατανομή, το 74% διατέθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 16% σε τράπεζες και το 10% σε λοιπούς επενδυτές.

Η επιτυχία της έκδοσης κρίνεται από το γεγονός πως οι προσφορές από του θεσμικούς ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να χαμηλώνει σημαντικά από το 7,125% που είχε οριστεί ως αρχική καθοδήγηση στο 6,875%, με το κουπόνι μάλιστα στο 6,75%.

Στην έκδοση του περασμένου Ιουλίου ο συστημικός όμιλος είχε αντλήσει το ίδιο ποσό με επιτόκιο 7,25%. Μένει να φανεί πόσο θα υποχωρήσει στη νέα έκδοση.

TXΣ: Iσχυρότερες οι ελληνικές τράπεζες – Πέρασαν από την πιο αυστηρή άσκηση ανθεκτικότητας

Ο σχεδιασμός

Οι κινήσεις αυτές είναι μέρος του σχεδιασμού για κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Requirements for Own Fundsand Eligible Liabilities – MREL).

Σύμφωνα με αυτές, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει ξεπεράσει το 27% έως την Πρωτοχρονιά του 2026.

Παρ’ ότι έχουν ήδη, από το 9μηνο του 2023, υπερβεί το ενδιάμεσο στόχο του 2024, οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν αποφασίσει να κινηθούν εμπροσθοβαρώς, με στόχο την όσο τη δυνατόν μεγαλύτερη και με λογικό κόστος ενίσχυσή του τα επόμενα τρίμηνα.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά επιχειρήματα, σε συνδυασμό με την υψηλή κερδοφορία και την εξυγίανση των ισολογισμών τους, που θα χρησιμοποιήσουν για να πείσουν τον επόπτη να ανάψει το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος την ερχόμενη χρονιά, για πρώτη φορά μετά από 15 έτη.

Από τις πρώτες επαφές με τον SSM οι ενδείξεις είναι θετικές.

Ωστόσο, με δεδομένο το υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογίας στα εποπτικά τους κεφάλαια, οι τράπεζες θέλουν να εισέλθουν στον τελικό γύρο των συζητήσεων με όσο το δυνατόν υψηλότερους δείκτες.

Τι (δεν) γίνεται με Πειραιώς, Εθνική: Η εκτός τόπου και χρόνου πρόταση των 1,3 ευρώ της ΙΟΝ για την Τρ. Πειραιώς και η ανεπίσημη για την Εθνική, των Αράβων, που αποσύρθηκε

Η εικόνα ανά τράπεζα

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2023 οι τράπεζες έχουν αντλήσει μέσα από εκδόσεις ομολόγων κεφάλαια ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, με τον δρόμο για νέες εξόδους στις αγορές να είναι πλέον ορθάνοιχτος.

Έτσι, για το 2024 σχεδιάζουν εκδόσεις επιπλέον περίπου 2,5 δισ. ευρώ ώστε να καλύψουν τους στόχους των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (ΜREL) και να πετύχουν μέχρι το τέλος του 2025 τον τελικό στόχο που για όλες τις τράπεζες διαμορφώνεται στο 27,5%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης αυτός εκφράζει τα κεφάλαια και τα ομόλογα μια τράπεζας προς το σταθμισμένο ενεργητικό (RWA).

Η Εurobank στο 9μηνο έχει πετύχει δείκτη MREL 23,96% και είχε διανύσει το 60% του τελικού στόχου (1/1/2026), ενώ μετά και την τελευταία έκδοση στο τέλος του 2023 ο σχετικός δείκτης θα προσεγγίσει το 25%.

Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει στο εννεάμηνο του 2023 δείκτη ΜREL 21,8%, ενώ όπως είχε αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του 9μηνο προτεραιότητα για το πρώτο 6μηνο του 2024 είναι η έκδοση ομολόγου Tier II προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούνιο.

Η Εθνική Τράπεζα με δείκτη ΜREL 24,5% στο εννεάμηνο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια έκδοση στο α’ τρίμηνο του 2024 για… προληπτικούς λόγους έχοντας και τον… αέρα της πρόσφατης επιτυχίας του placement. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση της ΕΤΕ ήταν τον Σεπτέμβριο όταν άντλησε 500 εκατ. ευρώ (Τier II).

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, με δείκτη ΜREL 24,43% τον Σεπτέμβριο του 2023, έχει την χρονική άνεση με 1-2 εκδόσεις να καλύψει τα 900 εκατ. ευρώ που απομένουν μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, χωρίς να έχει πίεση χρόνου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όλες οι τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) έως και το τέλος του 2025.

«Στο πλαίσιο αυτό, το α΄ εξάμηνο του 2023, συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων δύο ετών και παρά τη σημαντική αύξηση των αποδόσεων, τα ελληνικά σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ (+500 εκατ. ευρώ το νεο ομόλογο της Eurobank), καθώς και σε εκδόσεις ομολόγων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ (+500 εκατ. ευρώ της έκδοσης Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας)», σημειώνει χαρακτηριστικά η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και συνεχίζει: «Η έκδοση μη καλυμμένου χρέους αναμένεται να συνεχιστείκαι τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω των απαιτήσεων του MREL, αλλά και ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα, με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTROIII».

Διαβάστε ακόμη: