Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημέρωσε για την εξέλιξη των πυρκαγιών από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι σήμερα εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνολικά διαχειρίζονται 76 πύρινα μέτωπα.

«Η φωτιά στη Δυτική Αττική έχει οριοθετηθεί, όμως εκεί παραμένουν όλες οι δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίσουν την περίμετρο» τόνισε και πρόσθεσε ότι «Ισχυρές δυνάμεις θα παραμείνουν μέχρι να τεθεί σε πλήρη έλεγχο».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι την περιοχή εποπτεύουν ισχυρές δυνάμεις και μη επανδρωμένα εναέρια μέσα του Πυροσεβστικού Σώματος.

«Στην αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 18 ελικόπτερα, καθώς και 10 αεροπλάνα συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200», υπογράμμισε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στη φωτιά που ξέσπασε σήμερα στην περιοχή Δασκαλειό στην Κερατέα λόγω χρήσης φωτοβολίδας, τονίζοντας ότι «το περιστατικό ερευνάται».

Με αφορμή αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι από τη Δικαιοσύνη γίνεται συστηματική δουλειά όσον αφορά την έρευνα για όλες τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν φέτος στην χώρα μας.

«Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι γίνεται σε συστηματική βάση περιπολίες με στόχο την αποτροπή και άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές. 

Στρατός και Αστυνομία περιπολούν τα δάση για να προλάβουν τις πυρκαγιές

Στις επικίνδυνες περιοχές, στις κορυφές βουνών και σε δάση περιπολούν από χθες το βράδυ και για τουλάχιστον 7 ημέρες στρατιώτες, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική, μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς περιπολούν όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες και στα video, με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Μόνο από την Αστυνομία έγιναν χθες τη νύχτα 216 περιπολίες, οι 50 από αυτές στην Αττική, ενώ για σήμερα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, έχουν προγραμματιστεί 723 περιπολίες – οι 168 από αυτές στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό. Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών.