Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πραγματοποίησε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στα πύρινα μέτωπα στην επικράτεια και στα Βίλια ειδικότερα.

«Είχαμε συνολικά 55 νέες πυρκαγιές. Σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται 94 δασικές πυρκαγιές. Η πυρκαγιά που απασχολεί πάρα πολλές δυνάμεις από την Δευτέρα είναι αυτή της Δυτικής Αττικής, η οποία κι έχει οριοθετηθεί πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε πλήρη έλεγχο» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ενημέρωση του.

Και πρόσθεσε «ο αγώνας είναι κοινός και οι συνθήκες πάρα πολύ αντίξοες. Παρ’όλα αυτά τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει. Για αυτόν τον κοινό αγώνα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς εργαζόμαστε όλοι πολύ σκληρά, οι πυροσβέστες, η Πολιτική Προστασία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ο στρατός, η περιφέρεια, οι δήμοι. Αναμφισβήτητα, είμαστε όλοι στο μέτωπο της πυρκαγιάς».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή εφαρμόζουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ένα σχέδιο που εξελίσσεται διαρκώς λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες που επικρατούν στο πεδίο».

Τόνισε δε ότι «η κινητοποίηση συνεχίζει να είναι μεγάλη με όλα τα διαθέσιμα εναέρια και επίγεια μέσα» και πρόσθεσε «ότι παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή».

Βίλια: Οι φλόγες προς το Πεδίο Βολής Μέγαρων

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, η οποία εκτός των άλλων έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Ωστόσο, η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά.

Από το μεσημέρι φαίνεται πως η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών, ωστόσο ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρα και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΣ, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν, έστειλαν τις φλόγες νωρίτερα να περάσουν περιμετρικά των οικισμών Οινόη και Πανόραμα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, πλησιάζουν σε άλλους οικισμούς, όπως το Καραούλι και η Αγία Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεση απειλή για το κατοικημένο κομμάτι.

Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.

Αυτό που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες προβλέπεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή.

Οι εναέριες δυνάμεις εναλλάσσονται διαρκώς, σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες των αεροσκαφών και ελικοπτέρων για συντήρηση και ανεφοδιαμό. Έτσι, την τελευταία ώρα επιχειρούσαν 13 ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.