Από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους φορητούς υπολογιστές, οι ηλεκτρονικές συσκευές θα είναι δυσεύρετες την αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων, προειδοποιεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ημιαγωγών.

Η έλλειψη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων είναι «πρωτοφανής» και δεν θα αντιμετωπιστεί πλήρως πριν από τα Χριστούγεννα του 2022, δήλωσε ο Σάιμον Σίγκαρς, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Arm, της οποίας οι επεξεργαστές χρησιμοποιούνται σε μια πληθώρα κινητών τηλεφώνων.

«Αν δεν έχετε αγοράσει ήδη τις συσκευές που θέλετε, μπορεί να απογοητευτείτε» προειδοποίησε μιλώντας στο φεστιβάλ τεχνολογίας Web Summit που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα.

«Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί» είπε σύμφωνα με το BBC.

Τα νέα εργοστάσια δεν επαρκούν

Σύμφωνα με τον Σίγκαρς, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που γονατίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Ρόλο έπαιξαν μεταξύ άλλων η πρωτοφανής ζήτηση για συσκευές, όταν ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του λόγω lockdown, αλλά και η ανάκαμψη στην αγορά αυτοκινήτου, όπου η ζήτηση επανήλθε ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Ο επικεφαλής της Arm έκανε επίσης λόγο για «γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στην Ασία και τη Δύση» αναφερόμενος ενδεχομένως στις αμερικανικές κυρώσεις που ανάγκασαν την κινεζική Huawei να στοκάρει τσιπ.

Ο Σίγκαρς ανέφερε ότι η βιομηχανία ημιαγωγών επενδύει 2 δισ. δολάρια την εβδομάδα για αύξηση της παραγωγής, όμως η κατασκευή νέων εργοστασίων δεν αρκεί από μόνη της.

«Η περίπλοκη και ακριβή» διαδικασία απαιτεί καλύτερη συνεργασία σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, είπε.