Σήμερα (12/04), ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι για εκείνον και και την ελληνοκυπριακή πλευρά, το Κυπριακό δεν είναι παιχνίδι· ούτε επικοινωνιακό, ούτε επίρριψης ευθυνών, μιλώντας στο πλαίσιο της επίσκεψης στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

«Για αυτό, έχω τονίσει πως δε μάς ικανοποιεί να θεωρείται –από τη διεθνή κοινότητα ή οιονδήποτε τρίτο– ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δε μπορεί να επιτευχθεί, λόγω της τουρκικής προσέγγισης περί λύσης δύο κρατών. Όσον αφορά εμάς, μάς ενδιαφέρει η ουσία, δηλαδή πώς να “σπάσουμε” το αδιέξοδο.

Για αυτόν τον λόγο, αναλάβαμε μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, την οποία συνεχίζουμε μέσω επαφών και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά κύριο λόγο σε τεχνοκρατικό επίπεδο, από τους συνεργάτες μου. Ελπίζω να υπάρξουν τέτοια δεδομένα, τα οποία να μάς επιτρέψουν να έχουμε σαφή αποτελέσματα, ειδικότερα αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Πρόεδρος.

Αναμονή για ελληνοτουρκική προσέγγιση

Σε μία εκτίμηση αν το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά θα διατηρηθεί, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «θα είμαστε εδώ και θα το κρίνουμε. Η δική μου ευχή και προσδοκία είναι, αυτό το νέο κλίμα –που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία– να κρατήσει και μετά τις εκλογές και να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις και αποτελέσματα. Αν συμβεί αυτό, θα βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια.

Σχετικά με την πρόταση της Τουρκίας να τεθούν τα ελληνοτουρκικά ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης, σχολίασε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πρόταση της τουρκικής. Δεν εμπλεκόμαστε σε αυτό το θέμα. Όμως, αν υπάρχει μία θετική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, είναι προοπτική που θεωρούμε ότι θα είναι σημαντική στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

Μακάρι να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, θα δούμε μετά τις τουρκικές εκλογές ποια θα είναι η προσέγγιση της νέας τουρκικής κυβέρνησης, αν κερδίσει ο κ. Ερντογάν, αν κερδίσει η αντιπολίτευση κ.λπ. Θα είμαστε εδώ, να σχολιάσουμε επί πραγματικών δεδομένων», ολοκλήρωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε ακόμη: