Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος – μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, εκλέγεται σε πολύ ψηλή θέση από την ολομέλεια του Οργανισμού και δεν προκύπτει οιοδήποτε θέμα σε ενδεχόμενη εκλογή Τούρκου Γενικού Γραμματέα, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προσερχόμενος σε εκδήλωση, στη Λευκωσία, κληθείς να σχολιάσει τη στήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας και ερωτηθείς αν ήταν ενήμερος για αυτό, αλλά και κατά πόσον θα υπάρξει πρόβλημα στη συμμετοχή της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας λειτουργεί στη βάση του καταστατικού του Οργανισμού».

Ο κ. Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος – μέλος, το οποίο μάλιστα εκλέγεται σε πολύ ψηλή θέση από την ολομέλεια του Οργανισμού και δεν προκύπτει οιοδήποτε θέμα σε ενδεχόμενη εκλογή Τούρκου Γενικού Γραμματέα».

Ακόμη, επεσήμανε ότι «οι εκλογές είναι τον Ιούνιο, ακόμα υποβάλλονται υποψηφιότητες, την Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα υποβολής υποψηφιοτήτων, έγινε μία ανταλλαγή υποστήριξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιλαμβάνομαι πως συμφωνήθηκε όταν μετέβη ο κ. Δένδιας στην Τουρκία, με αιτία τους σεισμούς.

Η ενδεχόμενη ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών είναι κάτι, το οποίο θα αξιοποιήσουμε και εμείς. Από εκεί και πέρα, οιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας, διότι η Άγκυρα δεν επιτρέπει στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία, να προσεγγίζουν τους λιμένες της. Αντιλαμβάνεσθε ότι δε θα ήταν εφικτό από δικής μας πλευράς να υποστηρίξουμε μία τέτοια υποψηφιότητα».

Διαβάστε ακόμη: