Η επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κάιρο ορίσθηκε για την 5η Απριλίου, ενώ εκείνη στο Ισραήλ, για τις αρχές Μαΐου. Η αναβάθμιση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, όπως τα ενεργειακά και η άμυνα, θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων με τους Προέδρους, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Λευκωσία επιθυμεί να επενδύει στρατηγικά στους δεσμούς με τους γείτονες. Την 31η Μαρτίου, θα προηγηθεί η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ στη Λευκωσία, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Κύκλος συμμαχιών

Ενδεικτικό γεγονός των αναβαθμισμένων σχέσεων με το Ισραήλ, αποτελεί η υπογραφή του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας για το 2023, ενόσω εδραιώνεται η παρουσία του «μεγάλου παίκτη» στην Κύπρο.

Παρουσία της Αμερικανίδας Πρέσβη, Τζούλι Φίσερ, διεξήχθη στο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Δημοκρατίας η άσκηση «Πρωτέας», με τη συμμετοχή της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση προέβλεπε βολές επί ταχύπλοων σκαφών, εξάσκηση στις διαδικασίες εξόδου σε εχθρική ακτή με την χρήση ταχύπλοων, προσβολή υποθαλάσσιων και επίγειων στόχων και προστασία κρίσιμων υποδομών.

Μέσα στο 2023, αναμένεται να προχωρήσει και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί. Έργο περιφερειακής σημασίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κύπρου στις πολυμερείς στρατιωτικές συνεργασίες. Με δυνατότητα φιλοξενίας πλοίων στρατηγικών εταιρών, η βάση καθίσταται κόμβος ναυτικής συνεργασίας στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: