Το αποτύπωμα του Μότσαρτ στην ιστορία της μουσικής είναι γνωστό στους πάντες. Αυτά ωστόσο που συνεχίζουμε να μαθαίνουμε είναι μερικές άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής, που κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια. Και απ’ ό,τι φαίνεται, τις κλασικές δημιουργίες του Αυστριακού συνθέτη συναγωνίζονται σε δραματικότητα οι επιστολές του.

Σε ηλικία 26 ετών, ο θρυλικός συνθέτης έγραψε ένα γράμμα στη στενή του φίλη, βαρόνη φον Βαλντστάτεν, αναφέροντας ότι θα χρειαστεί να παντρευτεί μέσα σε δύο ημέρες ώστε να σώσει τη μελλοντική του σύζυγο από το να την πετάξουν έξω από το σπίτι του οι αστυνομικοί.

Αυτή ακριβώς η επιστολή βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s αυτόν τον Ιούλιο και θα μπορούσε να «πιάσει» τελική τιμή έως και 500.000 λίρες (584.000 ευρώ).

Ο Μότσαρτ έγραψε τη δισέλιδη επιστολή το καλοκαίρι του 1782, ενώ βρισκόταν στη Βιέννη. Εκείνη την εποχή, η Κονστάντσε Βέμπερ ζούσε στο ίδιο σπίτι με τον Μότσαρτ, αλλά το ζευγάρι δεν είχε ακόμη επίσημο δεσμό.

Η μητέρα της Κονστάντσε, Σασίλια Βέμπερ, δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με την οικογενειακή κατάσταση του ζευγαριού και απείλησε να στείλει την αστυνομία για να ανακτήσει την κόρη της και να σώσει τη φήμη της. Ο Μότσαρτ αποφάσισε ότι η μόνη λύση ήταν να παντρευτεί την Κονστάντσε την επόμενη μέρα. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 4 Αυγούστου 1782.

«Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς συνθέτες όλων των εποχών και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποκαλύψουμε μια τέτοια προσωπική επιστολή στον κόσμο», δήλωσε ο Τόμας Βένινγκ, επικεφαλής των βιβλίων και χειρογράφων του Christie’s στο Λονδίνο. «Οι επιστολές του Μότσαρτ εμφανίζονται σπάνια σε δημοπρασία και είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάποια εμβληματική ιστορική προσωπικότητα για την οποία έχουμε μια αντίστοιχη αφιλτράριστη εικόνα για μια τόσο σημαντική και ιδιωτική στιγμή».

Η άφιξη του Μότσαρτ στη Βιέννη σηματοδότησε επίσης μια καμπή στην επαγγελματική του ζωή. Τότε ήταν που επέλεξε μια ανεξάρτητη καριέρα κερδίζοντας χρήματα μέσω συνθέσεων, παραστάσεων και διδασκαλίας αντί να βασιστεί στην προνομιακή του θέση ως μουσικός στην αυλή του Σάλτσμπουργκ.

Η επιστολή, την οποία υπέγραψε και έγραψε ο ίδιος ο Μότσαρτ, φυλάσσονταν πάντα σε ιδιωτικές συλλογές και δεν έχει εμφανιστεί στο κοινό ή τους μελετητές από το 1989. Το σπάνιο χειρόγραφο θα εμφανιστεί ως η πρώτη παρτίδα στη δημοπρασία Exceptional Sale του Christie’s, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου. Αναμένεται να πουληθεί μεταξύ μεταξύ 300.000 και 500.000 λιρών (350.000 και 584.000 ευρώ αντίστοιχα).