Με τη μορφή NFT δημοπρατήθηκε στον οίκο Christie’s για 1,38 εκατ. δολάρια το έργο «Living Architecture: Casa Batlló» του Refik Anadol βασισμένο στο Casa Batlló, το εμβληματικό αρχιτεκτόνημα του Αντόνι Γκαουντί στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για ένα δυναμικό NFT της πρόσοψης της Casa Batlló: χρησιμοποιεί αισθητήρες οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο συγκεντρώνουν περιβαλλοντικά δεδομένα με αποτέλεσμα το αρχιτεκτονικό αριστούργημα να αλλάζει αναλόγως του καιρού στην πόλη και των εκδηλώσεων που εορτάζονται στην πρόσοψή του όπως του Αγίου Γεωργίου και των Χριστουγέννων. 

«Ο Γκαουντί είναι μια εκπληκτική πηγή έμπνευσης για κάθε δημιουργό και η Casa Batlló είναι ένα ονειρικό έργο να καταδυθεί κανείς» επεσήμανε ο καλλιτέχνης τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακός αρχιτέκτονας.

«Από την οργανική αρχιτεκτονική του, εμπνευσμένη από τη φύση, μέχρι τις μικρότερες λεπτομέρειες στα πολλά ψηφιδωτά του, είναι προνόμιο να επανερμηνεύσεις μια τέτοια ζωντανή κληρονομιά και να τη φέρεις στον 21ο αιώνα, με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη».

Οι διαχειριστές της Casa Batlló συνεργάζονται με καλλιτέχνες Νέων Μέσων για να παρουσιάσουν συλλογές ψηφιακών έργων τέχνης που είναι εμπνευσμένα από το σύμπαν του Γκαουντί. Πέρυσι, το μουσείο – η Casa Batlló λειτουργεί ως μουσείο – παρουσίασε μια σειρά δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του «Gaudí Cube» με το έργο του Τουρκο-αμερικανού καλλιτέχνη «In the Mind of Gaudí».

Πηγή έμπνευσης ο Γκαουντί

Για το NFT «Living Architecture: Casa Batlló», ο Gary Gautier, μάνατζερ της Casa Batlló, δήλωσε: «Αποστολή της Casa Batlló είναι να εντείνει τη μαγεία του Γκαουντί και ο Refik Anadol είναι ο τέλειος συνταξιδιώτης σε αυτό το ταξίδι. Η δουλειά του ενυπάρχει μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας, διευρύνει τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής και φέρνει μια νέα προοπτική πέραν του τόπου και του χρόνου. Ο Refik συνδέει παρελθόν, παρόν και μέλλον, θυμίζοντάς μας τον καινοτόμο, ουμανιστή και οραματιστή Γκαουντί».

Στις 7 Μαΐου, ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους 47.000 ατόμων, ο Anadol πρόβαλε μια εκδοχή του NFT στην πρόσοψη της Casa Batlló . Πλέον, στον πέμπτο όροφο του μουσείου οι επισκέπτες μπορούν να έχουν την εμπειρία του «Living Architecture: Casa Batlló».