Άνω των αντιστάσεων των 890 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα τραπεζικά αποτελέσματα να συνιστούν το βασικό «καύσιμο» της αγοράς. Οι μετοχές του κλάδου, εξάλλου, συνέχισαν το ανοδικό ράλι, δίνοντας ώθηση και στο υπόλοιπο ταμπλό, το οποίο βρίσκεται πλέον κοντά στο υψηλότερο σημείο του Μαΐου (900 μονάδες). Ωστόσο, από τη σημερινή συνεδρίαση δεν απουσίασαν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των εβδομαδιαίων κερδών (+3,5%).

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε επιφυλακτική άνοδο κατά 0,46% και ενισχύθηκε στις 891,41 μονάδες, κερδίζοντας μόλις τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (887,32 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε στις πέντε μονάδες (από 888,09 έως 893,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 83 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε (και πάλι) στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, καθώς ενισχύθηκε στο +1,19% και τις 609,79 μονάδες, εμφανίζοντας εβδομαδιαία κέρδη περίπου 8%. Το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε στο 3,1% και τα 3,6 ευρώ, εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Στο +1,7% ακολούθησε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ, χάρη στα θετικά μεγέθη που ανακοίνωσε χθες. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς έμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +1,70% 0,9934 ευρώ
Eurobank 0% 1,02 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +3,15% 3,6 ευρώ
Πειραιώς –0,17% 1,16 ευρώ

Κέρδη της τάξης του 3,5% στην εβδομάδα

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να δώσει συνέχεια στο μίνι ανοδικό σερί (4×4), το οποίο εδράστηκε κατά κύριο λόγο στις επιλεκτικές τοποθετήσεις . Επρόκειτο κυρίως για μετοχές εισηγμένων, οι οποίες τέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, χάρη στη δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.

H Alpha Bank, για παράδειγμα, παρουσίασε μεγέθη καλύτερα του αναμενόμενου, με τους δείκτες κερδοφορίας να βελτιώνονται αισθητά, ενώ η ΔΕΗ εν μέρει προβλημάτισε τους επενδυτές, λόγω του ζημιογόνου αποτελέσματος. Σήμερα είναι η σειρά της Εθνικής Τράπεζας να δημοσιεύσει τα μεγέθη του α’ τριμήνου (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης), ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τραπεζικών ανακοινώσεων.

Με δεδομένο, πάντως, ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε και σήμερα άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (886 μονάδες), αλλά και ότι οι επενδυτές μέτρησαν κέρδη της τάξης του 3,5% στην εβδομάδα, δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση ορισμένων να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους. Άλλωστε, όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει, κάθε ανοδική κίνηση συνιστά ευκαιρία για πωλήσεις.

Κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο περιβάλλον, το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα και μεταβλητότητα. Παγίωση του πληθωρισμού – ρεκόρ, επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, υψηλό ενεργειακό κόστος και αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών συνθέτουν, άλλωστε, ένα όχι και τόσο ευνοϊκό σκηνικό για τις αγορές.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης θα δώσει «μάχη», προκειμένου να διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα άνω του ΚΜΟ-200, ο οποίος καθορίζει τη μακροπρόθεσμη τάση, με τις πρώτες μεγάλες αντιστάσεις να συναντώνται στις 900 μονάδες. Οι βασικές στηρίξεις εξακολουθούν να βρίσκονται στις 850 μονάδες.

 

 

 

Διατηρείται η ήπια ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να κινείται πάνω από τα επίπεδα των 890 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:00, διαμορφώνεται στις 890,86 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,40%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 45,16 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,51%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,30%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (4,72%), Εθνική (3,72%), Αlpha Bank (1,93%) και Aegean (+1,93%).

Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-3,29%) και της Coca Cola HBC (-1,49%).

Ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (3,75%) και Τραπεζών (+1,97) ενώ πτωτικά κινούνται οι δείκτες Κοινής Ωφέλειας (-1,89%) και Τροφίμων (-1,48%).