Δύσκολο εγχείρημα αποδείχθηκε για το Χρηματιστήριο Αθηνών η υπέρβαση των 1.300 μονάδων, καθώς η υποτονικότητα της εορταστικής περιόδου περιόρισε τη δυναμική των αγοραστών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτη να κλείσει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά υπήρξε η διάθεση για διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων, χάρη στα στηρίγματα από τα διαδοχικά εταιρικά deals και το συγκρατημένα θετικό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού.

Ωστόσο, οι πωλητές έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, «ψαλιδίζοντας» την ανοδική κίνηση, καθώς αρκετοί traders επέλεξαν την κατοχύρωση των υψηλών κερδών του 2023, τα οποία υπολογίζονται κοντά στο +40%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,18% και διαμορφώθηκε στις 1.293,19 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.290,89 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 1.290,43 έως 1.298,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μετά βίας στα 65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα «πακέτα».

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές ήταν οι μοναδικές που ξεχώρισαν, με την Εθνική Τράπεζα να τερματίζει κοντά στο υψηλό έτους (6,48 ευρώ) και την Τρ. Πειραιώς να ακολουθεί με κέρδη άνω του 1%. Από εκεί και πέρα, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις «μικρότερες» μετοχές των ΕΥΑΘ, Πετρόπουλος και Κλουκίνας – Λάππας, οι οποίες πραγματοποίησαν άλμα της τάξης του 5%.

Με ισχυρά κέρδη «φεύγει» το 2023

Μόλις δύο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του 2023 και η μεγάλη «εικόνα» στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών δύσκολα αναμένεται να αλλάξει, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του (3η καλύτερη από το 1999).

Συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετρά συνολικά ετήσια κέρδη κατά 39%. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εμφανίζουν σωρευτική άνοδο της τάξης του 65%, με τον «25άρη» να αυξάνεται κατά 38% από τις αρχές του έτους και τον FTSE MID CAP κατά 60%.

Όλες αυτές οι επιδόσεις τοποθετούν τη Λεωφόρο Αθηνών στο top-3 όλων των αγορών παγκοσμίως για το 2023, κάτι το οποίο γεννά μεγάλες προσδοκίες και για το 2024 -ιδίως ενόσω το κλίμα παραμένει υποστηρικτικό στο εξωτερικό.

Όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, το «δώρο» της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 έχει βελτιώσει σημαντικά την επενδυτική ψυχολογία, ανοίγοντας την όρεξη των αγοραστών για την ανάληψη επιπλέον ρίσκου.

Μάλιστα, οι traders προσβλέπουν σε ακόμη μεγαλύτερη «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής, μην αποκλείοντας ακόμη και επτά γύρους μειώσεων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Όλα αυτά αποτυπώνονται εύγλωττα στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου υποχωρεί στο 3,8%, απέχοντας παρασάγγας από τα πρόσφατα υψηλά του 5%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ευρώπη, με τη γερμανική απόδοση να περιορίζεται σε λιγότερο από 2%.

Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού στη 10ετία για την Ελλάδα «πέφτει» κάτω του ψυχολογικού ορίου του 3% και διαμορφώνεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2022. Το spread έναντι της Γερμανίας, μάλιστα, κυμαίνεται μόλις στις 102 μονάδες βάσης.

Ανοδικά οι ξένες αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,12% και τις 478 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,14%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,42%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,02% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,21%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει τουλάχιστον 50 μονάδες, με τον S&P 500 να κάνει ακόμη ένα βήμα προς τα ιστορικά υψηλά.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, εν μέσω της σταδιακής εξομάλυνσης της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο -0,89% και τα 74,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,65% και τα 80,5 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,52% και τα 2.080 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη: