Θετικά, αλλά και με αρκετή επιφύλαξη, κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και «επισκέφτηκε» τις 1.300 μονάδες, δεν μπόρεσε να διασπάσει ανοδικά το επίπεδο που επιβεβαίωσε ότι ενεργοποιεί τους πωλητές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,87% στις 1.298,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.285,68 μονάδων (-0,12%) και 1.302,34 μονάδων (+1,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 92,4 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 14,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 3.143,29 μονάδες, ενώ στο +0,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.228,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,52% στις 1.087,66 μονάδες.

Φοβήθηκε και πάλι τις 1.300 μονάδες

Δεύτερη φορά που «επισκέφτηκε» τις 1.300 μονάδες τις τελευταίες ημέρες το ΧΑ, αλλά για δεύτερη φορά έκανε πίσω. Το επίπεδο χάθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν και εκείνη την ημέρα η αγορά έπεσε 2,5%, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά χρειάζεται να ενισχύσει τον άξονα στη ζώνη αυτή προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διασπάσει τις 1.300 μονάδες.

Πάντως, πέραν αυτής της αδυναμίας, η οποία την προηγούμενη φορά πυροδότησε και το πισωγύρισμα στις 1.284 μονάδες, το ΧΑ δίνει το μήνυμα ότι θέλει να παραμείνει κοντά στις 1.300 μονάδες, ή έστω δεν θα επιτρέψει να δοκιμαστούν οι στηρίξεις του, αλλά δεν θα πάρει μεγαλύτερο ρίσκο. Το μήνυμα αυτό ενισχύθηκε όταν χρειάστηκε να κρατηθεί η αγορά από τις χθεσινές πιέσεις και επιστρατεύτηκαν επιλεγμένες τραπεζικές μετοχές (Εθνική) για να γίνει αυτό.

Σήμερα ήταν η σειρά έτερων τραπεζικών μετοχών (Eurobank) για να μπορέσει να ανακτήσει ο γενικός δείκτης την επαφή με τις 1.300 μονάδες, δημιουργώντας μια καλή βάση για τον κλάδο να οδηγήσει υψηλότερα την αγορά. Άλλωστε, ο κλαδικός κατάφερε να κατοχυρώσει τις 1.082 μονάδες στο κλείσιμο, ανοίγοντας τον διαγραμματικό δρόμο προς τις 1.120 μονάδες. Το περιθώριο αυτό έχει ένα ανοδικό περιθώριο που ξεπερνά το 3% και είναι ικανό να οδηγήσει τον γενικό δείκτη υψηλότερα.

Πάντως, το κλίμα παραμένει μετριοπαθώς θετικό, παρά το γεγονός ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλά, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να πισωγυρίσουν και να σφίξουν ακόμη περισσότερο τις νομισματικές συνθήκες και η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει στην ύφεση, επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα σε όλες τις αγορές. Και το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο, ακόμη και αν βρίσκεται σε μια υπό ανάπτυξη οικονομία, η οποία σε κάθε περίπτωση παραμένει ευάλωτη. Οι επιλογές επομένως που διαφαίνονται από τώρα στο ταμπλό ευλόγως μπορεί να έχουν κάποια στοιχεία επιφυλακτικότητας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 6,40%, με την Quest να κερδίζει 3,56%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Aegean, Eurobank και ΔΕΗ και άνω του 1% σε Μυτιληναίο, Πειραιώς, Λάμδα, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Coca Cola, Cenergy, Autohellas, Motor Oil, Titan, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια. Η Jumbo έχασε 1,29%, ενώ ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,31%.

Διαβάστε ακόμη: