«Ανοσία» στις πολιτικές αναταράξεις έδειξε ότι έχει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έβγαλε άμυνες και «απορρόφησε» τις αρχικές πιέσεις, που δημιούργησαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, ενώ οι τράπεζες από «βαρίδια» -που ήταν στην έναρξη των συναλλαγών- μεταμορφώθηκαν σε σηματωρούς ανόδου.

Οι πωλητές είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, καθώς το Χ.Α. είχε συντονιστεί με την ελεγχόμενη υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ωστόσο, η μεταβλητότητα έκανε ξανά την εμφάνισή της, καθώς ένα «κύμα» αγοραστών επανέφερε τη Λεωφόρο Αθηνών σε ανοδική τροχιά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος άνω των 20 μονάδων.

Στο τέλος μίλησαν οι buyers, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να ενισχυθεί οριακά κατά +0,03% και να κλείσει στις 1.458,84 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.440,91 (χαμηλό ημέρας) και των 1.461,76 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική άνοδο του δείκτη, με τα σωρευτικά κέρδη να ανέρχονται σε +2,4%.

Ολική ανατροπή για τις τράπεζες, οι οποίες ενώ έφτασαν να υποχωρούν περισσότερο από -2%, τελικά έκλεισαν με άνοδο +1,2%, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση του σερί στο Χ.Α. Απόλυτη πρωταγωνίστρια η Eurobank, η οποία «απογειώθηκε» κατά +3% πάνω από τα 2,16 ευρώ και σε νέο υψηλό 8,5 και πλέον ετών (Νοέμβριος 2015).

Στο πεδίο των ευρωεκλογών, η τεράστια αποχή και η μερική αποδυνάμωση της κυβέρνησης προβληματίζουν σε εγχώριο επίπεδο, αλλά όχι σε τεράστιο βαθμό, όπως ισχύει με την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι έδειξαν με ηχηρό τρόπο την δυσπιστία τους στις παραδοσιακές δυνάμεις, γεγονός που ίσως αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να ανακατέψουν ξανά την «τράπουλα».

Το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας φαίνεται πως μπορεί να υποστηριχθεί στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει μεν απώλειες στις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να κλονίζεται, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι όποιες αναταράξεις προκύψουν στην εγχώρια αγορά λογίζονται ως ελεγχόμενες από τους αναλυτές και αποτελούν μία καλή αφορμή για νέο profit taking, στο πλαίσιο της υπεραπόδοσης του Χ.Α. το τελευταίο 8μηνο.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται το χρηματιστήριο του Παρισιού, λόγω των εκλογών που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν, με τις απώλειες του δείκτη CAC 40 να ανέρχονται στο -1,9%. Ελεγχόμενη η διόρθωση στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Έντονες πιέσεις δέχεται το ευρώ, το οποίο υποχωρεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού δολαρίου (-0,6%) και της βρετανικής λίρας (-0,2%).

Χάρη στις τράπεζες ήρθε η άνοδος

Εντυπωσιακή ρελάνς για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος παρά τις αρχικές απώλειες, έκλεισε τελικά με κέρδη +1,22% στις 1.311,85 μονάδες. Άνοδο +0,15% κατέγραψε ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης), στις 3.546 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά -0,2% στις 2.321,88 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε μόλις 78,888 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Τζίρο 11,683 εκατ. ευρώ έκανε η Εθνική και ακολούθησαν η Πειραιώς (9,807 εκατ. ευρώ) και η Eurobank (9,253 εκατ. ευρώ). Στα 101,092 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αρνητικά πρόσημα για 55 μετοχές, έναντι 46 που ενισχύθηκαν και 18 που παρέμειναν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank «έλαμψε» με άνοδο της τάξης του +3% και έκλεισε στα 2,164 ευρώ, στο υψηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2015. Ξεπερνά πλέον τα 8 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Η Εθνική σημείωσε κέρδη +0,8% στα 8,33 ευρώ, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά +0,39% στα 3,825 ευρώ και η Alpha Bank κινήθηκε υψηλότερα κατά +0,19% στο 1,623 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Lamda Development κατέγραψε άνοδο +1,5% και έκλεισε στα 6,78 ευρώ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του -1% σημείωσαν η Ελλάκτωρ (-1,62% στα 2,435 ευρώ), η Motor Oil (-1,61% στα 25,7 ευρώ), η Jumbo (-1,60% στα 27 ευρώ), η Titan (-1,45% στα 30,6 ευρώ), η Metlen (-1,14% στα 36,54 ευρώ) και η Aegean (-1,10% στα 11,7 ευρώ).

Το αποτύπωμα των ευρωεκλογών και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο επίκεντρο

Περισσότερο σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και στο Βέλγιο, -λόγω της αποδυνάμωσης των παραδοσιακών κομμάτων- εστιάζουν οι επενδυτές σχετικά με το αποτύπωμα των ευρωεκλογών, μετά τις πρόωρες εκλογές που ανακοίνωσε ο Μακρόν και το «χαστούκι» που δέχθηκε η κυβέρνηση Σολτς. Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία επικράτησε πανηγυρικά η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, με διπλάσια διαφορά από τον δεύτερο Μακρόν. Στη Γερμανία αναδείχθηκαν νικητές οι Χριστιανοδημοκράτες, ακολουθούμενοι από το ακροδεξιό AfD, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς υποχώρησαν στην τρίτη θέση.

Στο εσωτερικό πεδίο, «πύρρειος» χαρακτηρίζεται η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας μόλις 28,3%, μακριά από τον στόχο του 33% που είχε θέσει. Υποτονική η παρουσία της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 14,9% και το ΠΑΣΟΚ 12,8%. Μεγάλη κερδισμένη η Ελληνική Λύση, η οποία «ανέβηκε» στην 4η θέση με 9,3% των ψήφων. Άλλα δεξιά κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στο ευρωκοινοβούλιο είναι η Νίκη (4,4%) και η Φωνή της Λογικής (3%). Βασικό χαρακτηριστικό ήταν το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, με την αποχή σε επίπεδα ρεκόρ (58,6%).

Στο επιχειρηματικό πεδίο, στην τελική ευθεία έχει μπει η συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, το deal έχει ολοκληρωθεί και οι επίσημες ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν πιθανότατα εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Η συμφωνία έχει «κλειδώσει» κοντά στα 20 ευρώ ανά μετοχή. Ο επενδυτικός βραχίονας των ΗΑΕ στην «πράσινη» ενέργεια αναμένεται να αποκτήσει το 56% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μια κίνηση που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές.

Διαβάστε ακόμη