Προβληματισμός επικρατεί στο χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.443,86 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,99%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 8,97 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,22 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,74%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,80%), της Τέρνα Ενεργειακή (+0,80%) και της Σαράντης (+0,35%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-2,28%), της Πειραιώς (-1,99%), της Jumbo (-1,97%) και της Motor Oil (-1,61%).

Ανοδικά κινούνται 11 μετοχές, 43 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Τζιρακιάν -3,95% και Ανδρομέδα -2,99%.

Σοκ στις αγορές από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία – Πτώση 2% στο Παρίσι

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ύστερα από τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές.

Ο γαλλικός δείκτης των blue-chips CAC 40 σημείωσε πτώση 2% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον μηνών, με τις τραπεζικές μετοχές, όπως αυτές των BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, να καταγράφουν απώλειες μεταξύ 3,8% και 5,5%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7%,  με τον γερμανικό DAX και τον ισπανικό IBEX να υποχωρούν αντίστοιχα κατά 0,7% και 1,0%.

Οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί ενόψει της συνεδρίασης της η Fed, η οποία αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.

Σε χαμηλό μήνα το ευρώ μετά το εκλογικό σοκ σε Γαλλία και Γερμανία

Σε χαμηλό μήνα υποχώρησε το ευρώ, μετά την προκήρυξη εκλογών στη Γαλλία.  Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,5% στα 1,0764 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 9 Μαΐου, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν την πολιτική αβεβαιότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Τα κόμματα του Κέντρου, των Φιλελευθέρων και του Σοσιαλισμού επρόκειτο να διατηρήσουν την πλειοψηφία μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά οι ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη στην ψηφοφορία της Κυριακής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των μεγάλων δυνάμεων να καθοδηγούν την πολιτική στο μπλοκ.

Γαλλία

Με μία ριψοκίνδυνη κίνηση για να αποκαταστήσει την εξουσία, ο Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές με πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου.
Εάν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός κερδίσει την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα μείνει χωρίς λόγο στις εσωτερικές υποθέσεις.

«Οι προοπτικές νίκης της ακροδεξιάς στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας μπορεί να διατηρήσουν το ευρώ υπό πίεση βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Mansoor Mohi-Uddin, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Of Singapore, αν και τα στοιχεία και η πολιτική των ΗΠΑ θα αποτελέσουν τον κύριο οδηγό

Γερμανία

Στη Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς υπέστη ήττα, ενώ στην Ιταλία το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι είναι νικητής.

«Τα κόμματα της δεξιάς είναι οι μεγάλοι νικητές στις εκλογές και η θέση της ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι κατά τις διαπραγματεύσεις με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ενισχύεται», σχολίασε η Pia Fromlet, οικονομολόγος της Skandinaviska Enskilda Banken AB, στο Bloomberg.

«Οι προοπτικές μιας νίκης της ακροδεξιάς στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας μπορούν να κρατήσουν το ευρώ υπό πίεση βραχυπρόθεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Mansoor Mohi-Uddin, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank Of Singapore, στο Reuters.

«Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας και τη συνεδρίαση της Fed».

Διαβάστε ακόμη