Συνεδρίαση χωρίς εντάσεις και ήπιου profit taking ήταν η σημερινή (30/4) στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αυλαία του Απριλίου να «πέφτει» σε θετικό έδαφος.

Η Λεωφόρος Αθηνών επανήλθε στα μηνιαία κέρδη μετά το πτωτικό διάλειμμα του Μαρτίου. Είχαν προηγηθεί τέσσερις ανοδικοί μήνες (Νοέμβριος 2023-Φεβρουάριος 2024), οι οποίοι συνδυάστηκαν με διαδοχικές υπερβάσεις σε πολυετή υψηλά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τρίτης με απώλειες 7 μονάδων ή -0,48% στις 1.448,48 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.448,09 (χαμηλό ημέρας) και των 1.459,25 μονάδων (υψηλό ημέρας). Εντός της συνόδου είχαμε εναλλαγές στα πρόσημα, με τους πωλητές να επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος. Βραχύβια αγοραστικά ξεσπάσματα παρατηρήθηκαν στην έναρξη και στο διάστημα περίπου 13:30 με 14:30.

Συνολικά, το Χρηματιστήριο ενισχύθηκε κατά +1,84% τον Απρίλιο και από τις αρχές της φετινής χρονιάς κερδίζει +12,01%.

Ως βαρίδι λειτούργησαν σήμερα οι τράπεζες, με την Πειραιώς να καταγράφει ισχυρές απώλειες μετά τα αποτελέσματα και την πρόθεση της διοίκησης να διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Ώθηση στο υπόλοιπο ταμπλό παρείχαν ορισμένα μη τραπεζικά blue chips -αποτρέποντας μεγαλύτερη πτώση- με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει κοντά στο υψηλό 13ετίας των 1.455,48 μονάδων (κλείσιμο 29ης Απρίλιου). Αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο αποτελούν οι 1.469,03 μονάδες (15/4/2011), ενώ ενδοσυνεδριακό ρεκόρ έτους παραμένουν οι 1.462,68 μονάδες της 24ης Απριλίου. Μετά ακολουθούν οι 1.475,15 μονάδες (18/4/2011).

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση, το placement για το 15,05% της Austriacard Holdings παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το παραπάνω ποσοστό διατέθηκε σε θεσμικά χαρτοφυλάκια με στόχο την αύξηση του free float της μετοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, στο πρώτο 20λεπτο (έως τις 10:50), πέρασαν μέσω του Χ.Α. πέντε πακέτα συνολικής αξίας 32,821 εκατ. ευρώ (5,47 εκατ. τεμάχια στην τιμή των 6 ευρώ). Επομένως το placement έγινε με discount περίπου 9%, με βάση την τιμή κλεισίματος των 6,6 ευρώ στις 29 Απριλίου.

«Βουτιά» κοντά στο -4% κατέγραψε η μετοχή της Attica Group, μετά την επίσημη διάψευση των σεναρίων για είσοδο του ομίλου IOGR του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου (ελέγχει την Sky Express) στο μετοχικό κεφάλαιο. Η φημολογία είχε ανεβάσει χθες τη μετοχή της Attica πάνω από +7%.

Σημειώνεται ότι το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό τη Μ. Τετάρτη (1/5), τη Μ. Παρασκευή (3/5), τη Δευτέρα του Πάσχα (6/7), αλλά και μία μέρα μετά (7/7) λόγω μεταφοράς της αργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Επομένως, οι traders κατεβάζουν ταχύτητα, με επιλεκτικές τοποθετήσεις και την προσοχή περισσότερο στραμμένη στην επόμενη εβδομάδα.

Οι τριμηνιαίες επιδόσεις των τραπεζών βρίσκονται στα «ραντάρ» των επενδυτών, οι οποίοι έχουν υψηλές προσδοκίες όσον αφορά την κερδοφορία. Παράλληλα, αναμένουν εξελίξεις σχετικά με την επαναφορά στις διανομές μερισμάτων, με το «πράσινο φως» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) να αποτελεί προαπαιτούμενο. Ενδεικτική του θετικού μομέντουμ για τον κλάδο είναι η έκθεση της Eurobank Equities, που αναθεώρησε επί τα βελτίω τις τιμές-στόχους.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Το σήμα της Federal Reserve για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης περιμένουν οι επενδυτές στη Wall Street. Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε σε ήπια ανοδικό έδαφος, αν και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει έναν «κόκκινο» Απρίλιο. Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα ξεκίνησε με απώλειες, καθώς τα νέα στοιχεία για το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ «εκτόξευσαν» τις αποδόσεις των ομολόγων. Επιπλέον, έδειξαν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.

Με αρνητικά πρόσημα συνεδριάζουν την Τρίτη τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 αποστασιοποιείται και διατηρείται σε τροχιά νέων ρεκόρ. Στις ασιατικές αγορές, κέρδη άνω του 1% σημείωσε ο ιαπωνικός Nikkei, μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι το Τόκιο παρενέβη για να στηρίξει το γεν έναντι του δολαρίου.

Εταιρικά μεγέθη και η διαμόρφωση του 25άρη

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024 δημοσίευσαν σήμερα (30/4) η Τράπεζα Πειραιώς και η Coca Cola, με την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί τη Μεγάλη Τετάρτη (1/5). Αύξηση πωλήσεων, σε όρους καθαρών εσόδων και όγκου, για την Coca Cola, ενώ η Πειραιώς «σφράγισε» τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Στις 16 Μαΐου θα δώσουν στη δημοσιότητα τις εκθέσεις τους οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Alpha Bank και Eurobank. Επιπλέον, σήμερα κλείνει ο κύκλος των ανακοινώσεων για τις οικονομικές επιδόσεις χρήσης 2023 των εισηγμένων.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται επίσης στην αναθεώρηση των δεικτών FTSE, η οποία θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) έχει εξασφαλισμένη την άνοδό του στον 25άρη. «Μάχη» για να παραμείνουν στην κατηγορία δίνουν οι Quest Holdings, Autohellas και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες έχουν διαφορά μερικών εκατομμυρίων μεταξύ τους.

Διαβάστε ακόμη: