Οι Κεντρικές Τράπεζες, η ΕΚΤ αρχικά και στη συνέχεια η Federal και η Τράπεζα της Αγγλίας άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επίπεδα αυτά (4,5% για την ΕΚΤ και 5,5% για τη Federal το επιτόκιο αναχρηματοδότησης) συνιστούν και την οροφή τους.
Σε πρώτο χρόνο οι αποδόσεις των 10ετών αποκλιμακώθηκαν και οι μετοχικοί δείκτες αναρριχήθηκαν, ιδιαίτερα μετά το +4,9% στο ΑΕΠ 3oυ τριμήνου των ΗΠΑ λόγω της αυξημένης κατανάλωσης από τις αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.
Σύντομα ωστόσο, η υπενθύμιση ότι θα παραμείνουν ψηλά όσο χρειαστεί, μέχρις ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στο 2%, έφερε ανησυχίες καθώς τόσο το δημόσιο χρέος πολλών χωρών όσο και το ιδιωτικό είναι σε υψηλά επίπεδα (στα $337 τρις. το παγκόσμιο χρέος ή στο 336% στο 2ο τρίμηνο, στο 120% το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ κοκ).
Ελλοχεύουν επομένως κίνδυνοι από πιθανή αδυναμία χωρών, επιχειρήσεων και ιδιωτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους στο επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα ενόψει των αυξημένων δαπανών για την κλιματική αλλαγή, το γηράσκοντα πληθυσμό και τις στρατιωτικές δαπάνες.
Ταυτόχρονα, η γεωπολιτική ένταση κορυφώνεται στη Μ. Ανατολή με τις εχθροπραξίες να κλιμακώνονται και τη διπλωματική κινητικότητα να επιδιώκει την κατάπαυση του πυρός και την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι αγορές κινούνται σε περιβάλλον αχαρτογράφητων υδάτων με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά: από το να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Morgan Stanley ότι η πρόσφατη άνοδος συνιστά ένα bear market rally, μέχρι το σενάριο οι χειρότεροι φόβοι να μην επαληθευθούν και σύντομα να δρομολογηθούν συμφωνίες όπου υπάρχουν πολεμικές διαδικασίες.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο τροφοδοτείται με πλειάδα θετικών ειδήσεων.
Οι συστημικές τράπεζες καταγράφουν στα 9μηνά τους θεαματική βελτίωση της κερδοφορίας σαν αποτέλεσμα του βελτιωμένου επιτοκιακού περιθωρίου και των τόκων νέων δανείων λόγω κυρίως των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ διατηρούνται χαμηλά οι δείκτες των ΜΕΔ και υψηλά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η ΔΕΗ εξαγοράζει το Κωτσόβολο με στόχο τις σταυροειδείς πωλήσεις από το κοινό πελατολόγιο και η Helleniq Energy ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο της Lukoil στη Βουλγαρία ανακοινώνοντας ικανοποιητικές επιδόσεις στο 9μηνο.
Παράλληλα, την Παρασκευή θα κλειδώσει το deal της Alpha Bank με τη Unicredit αν η ιταλική τράπεζα αναπροσαρμόσει επαρκώς το προσφερόμενο τίμημα για το 9%, ανοίγοντας το δρόμο για μια ακόμη επιτυχή διαδικασία για τη μεταβίβαση του 20% της Εθνικής από το ΤΧΣ, καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντισταθμίζει σε βάθος χρόνου τις απώλειες του ΤΧΣ.
Άλλωστε, με αυτό το σκεπτικό το δημόσιο δέχεται την εξαγορά των warrants της Aegean προς €85 εκ. αποδεχόμενο ότι η ανάπτυξη του αερομεταφορέα ευεργετεί τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και αντισταθμίζει τις δικές του ζημιές από τη συναλλαγή.
Τέλος, τον Σεπτέμβριο η ανεργία υποχώρησε στο 10% όσο είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2009, πριν 14 χρόνια δηλαδή!
Με αυτά τα δεδομένα, ο Γ.Δ. πέτυχε την αναρρίχησή του πάνω από τις 1200 μονάδες στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου με οδηγό τις τράπεζες και αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους.
Ήδη δε είναι σε πλήρη αναμέτρηση με τις 1240 μονάδες με τη J.P.Morgan να προεξοφλεί ότι και η Fitch μετά την S&P θα αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία την 1/12, τρέφοντας αισιόδοξες προσδοκίες για περαιτέρω ανοδική κίνηση στις επόμενες ημέρες.
Στο βαθμό που το διεθνές περιβάλλον δεν τροφοδοτηθεί από αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, μεταθέτοντας την εκδήλωση αυξημένης διάθεσης για ελληνικούς τίτλους στο προσεχές μέλλον…