Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να παίζουν «άμυνα» στις εισαγόμενες πιέσεις, οι οποίες εδώ και αρκετές ημέρες επιδρούν δυσμενώς στην εγχώρια ψυχολογία, με αποτέλεσμα ο Σεπτέμβριος να οδεύει προς απώλειες της τάξης του 7%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.217,35 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.215,80 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.209,46 έως 1.217,45 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Διάχυτη η επιφυλακτικότητα

Η επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να είναι παρούσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει «αιχμάλωτος» της νευρικότητας και της μεταβλητότητας, ενόσω οι αγοραστές δίνουν «μάχη» για να επικρατήσουν έναντι των πωλητών.

Οι τελευταίοι, πάντως, είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι των τελευταίων εβδομάδων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε μια διόρθωση άνω του 7% μέσα στον Σεπτέμβριο. Αποτέλεσμα είναι τα σωρευτικά κέρδη του 2023 να έχουν «μαζέψει» πέριξ του +30%.

Είναι σαφές ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια στο εξωτερικό, ως απόρροια του δόγματος των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αλλά και των ανησυχιών περί επικείμενης ύφεσης, δεν επιτρέπει στη Λεωφόρο Αθηνών να «αναπνεύσει».

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων δείχνουν να «ξεφουσκώνουν» ελαφρώς, παρότι παραμένουν αρκετά ισχυρά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εξέλιξη άκρως αναμενόμενη, αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού αλλά και την υψηλή βάση σύγκρισης του 2022.

Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας παραμένει εστιασμένη και στις τράπεζες, οι οποίες γυρίζουν σελίδα και εισέρχονται σε διαδικασία αποεπένδυσης. Την αρχή κάνει η Eurobank (1,4%), ενώ τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει -εκτός απροόπτου- η Εθνική Τράπεζα (40%).

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo διορθώνει σήμερα κατά 2,05%, με τις Πειραιώς, Motor Oil και Autohellas να την ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Υπό έλεγχο συντηρούν τις πιέσεις τους οι ΕΥΔΑΠ, Euroabank, Aegean, Quest, Μυτιληναίος, Τιτάν, Βιοχάλκο, Εθνική, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ανοδικά επιχειρούν οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, χωρίς όμως καμία να μπορεί να κινηθεί πάνω από το 1%, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Coca Cola, η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση μετοχή του ΧΑ, δεν έκανε συναλλαγές ούτε ενός τεμαχίου στο πρώτο 20λεπτο της συνεδρίασης.

Ανάκαμψη σήμερα και για την EpsiloNet, η οποία καταγράφει κέρδη 6,10%. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και έγινε γνωστή η λογιστική προσαρμογή λόγω stock option η μετοχή έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της, προκαλώντας αρκετούς τριγμούς σε όλο τον κλάδο. Επίσης, υπήρξε και άρση αναστολής διαπραγμάτευσης της Βιοκαρπέτ, υποχωρώντας κατά 14,49%, μετά τη ζημιά που υπήρξε στο εργοστάσιο της στη Θεσσαλία.

Διαβάστε ακόμη: