Η νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές συνεχίζει να επηρεάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ολοκλήρωσε τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών. «Ασανσέρ» οι τιμές των μετοχών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος σχεδόν 200 μονάδων εντός του πενθημέρου. Ειδικότερα, έφτασε έως τις 1455,08 μονάδες στο sell off της περασμένης Δευτέρας και έως τις 1.653,24 μονάδες στο χθεσινό υψηλό ημέρας.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (11/4), ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 0,19 μονάδες ή +0,01% και έκλεισε στις 1.582,59 μονάδες, έχοντας κινηθεί σε ένα εύρος 37,29 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.594,82 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.557,53 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε πτώση -0,94%, που ήταν η δεύτερη διαδοχική μετά τη «βουτιά» -8% του προηγούμενου πενθημέρου. Από τις αρχές Απριλίου κινείται χαμηλότερα κατά -6,09%. Η φετινή απόδοση ανέρχεται σε +7,68%. Σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, διαμορφώθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία περιορίστηκε σε επίπεδα υπό των 200 εκατ. ευρώ.

Πώς κινήθηκαν οι δείκτες σε εβδομαδιαία βάση – Η εικόνα στο ταμπλό

Απώλειες -0,75% κατέγραψαν σήμερα οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στις 1.425,66 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύθηκε οριακά κατά +0,05% στις 3.888,27 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε υψηλότερα κατά +0,25% στις 2.457,80 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά -2,35%, ο Large Cap έχασε -0,9% και ο Mid Cap σημείωσε πτώση -0,83%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 182,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,98 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Τζίρο 108,96 εκατ. ευρώ έκαναν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, απασχολώντας το 60% των συναλλαγών. Στα 110,99 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικό ήταν το πρόσημο για 54 μετοχές, αρνητικό για 55, ενώ 15 τίτλοι έμειναν χωρίς μεταβολή.

Η προσοχή στρέφεται στην Standard and Poor’s

Το κλίμα αβεβαιότητας διατηρήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η έντονη μεταβλητότητα θα είναι παρούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το «τρενάκι του τρόμου» στις αγορές με τις ακραίες μεταπτώσεις συνεχίζει να επηρεάζει και την Αθήνα, η οποία ακολούθησε την πορεία των ευρωαγορών με συνεχείς εναλλαγές στο πρόσημο, με βάση την ειδησεογραφία στο μέτωπο του «πινγκ πονγκ» ΗΠΑ-Κίνας με τους δασμούς.

Οι νέες ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε την Πέμπτη η Wall Street επιδεινώνουν περαιτέρω το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται ορισμένοι αγοραστές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε μη αμερικανικά assets εν μέσω παρατεταμένου σκεπτικισμού, όπως αναφέρει η Eurobank Equities, σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τους δασμούς.

Με τον FTSE Russell να μην κάνει το χατίρι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν το αναβάθμισε τελικά στις ανεπτυγμένες αγορές, η προσοχή στρέφεται πλέον στην ετυμηγορία της Standard and Poor’s. Ο αμερικανικός οίκος θα ανακοινώσει τη Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, την οποία βαθμολογεί σήμερα με «BBB-» και θετικές προοπτικές. Ακολουθεί στις 16 Μαΐου η Fitch Ratings («BBB-» με σταθερό outlook).

Διαβάστε ακόμη: