Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας το ξεπούλημα στις αγορές που πυροδότησε το «πινγκ πονγκ» σχετικά με την επιβολή δασμών από ΗΠΑ και Κίνα, με την ΕΕ μπαίνει κι αυτή στο παιχνίδι. Πρόσθετο «βαρίδι» ο FTSE Russell, ο οποίος δεν αναβάθμισε τελικά το ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές. Η Αθήνα συντονίστηκε με τις ισχυρές απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο, να παραμένει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, παρόλο που το είχε χάσει ενδοσυνεδριακά.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (9/4), ο ΓΔ υποχώρησε κατά 42,19 μονάδες ή -2,69% και έκλεισε στις 1.528,34 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.496,42 (χαμηλό ημέρας) και των 1.552,29 μονάδων (υψηλό ημέρας). Εντός του Απριλίου, το ΧΑ καταγράφει πτώση της τάξης του -9,31% και η απόδοση για το 2025 διαμορφώνεται σε +3,99%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν σχεδόν όλες οι μετοχές στο ταμπλό, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, δείγμα της σφοδρότητας των πωλήσεων.
Roller coaster οι αγορές – Στον S&P η προσοχή μετά τον FTSE Russell
Προσωρινή αποδείχθηκε η ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς οι πωλητές επανήλθαν μαζικά στο προσκήνιο, στο πλαίσιο του «κύματος» ρευστοποιήσεων που λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των δασμών Τραμπ. Νέο «αγκάθι» για τις αγορές η αντεπίθεση της Κίνας με επιπλέον δασμούς 84% κατά των ΗΠΑ. Είχαν προηγηθεί οι δασμοί 104% που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο και οι οποίοι τέθηκαν σήμερα σε ισχύ. Αντίμετρα και από την ΕΕ, η οποία ενέκρινε εμπορικά αντίμετρα κατά των ΗΠΑ.
Οι νέες πιέσεις στο ΧΑ ήρθαν μία ημέρα μετά την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 4,5 ετών. «Άλμα» άνω των 90 μονάδων, ήτοι σχεδόν +6,2%, κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης με αποτέλεσμα να επιστρέψει στις 1.570 μονάδες. Το rebound ήρθε έπειτα από ένα τριήμερο sell off που είχε κοστίσει -13,46% και περίπου 15 δισ. ευρώ στην εγχώρια αγορά.
Πλέον έχει αντιστραφεί πλήρως το αισιόδοξο κλίμα που επικρατούσε χθες στις διεθνείς αγορές. Σε ισχύ τέθηκαν οι ανταποδοτικοί δασμοί των ΗΠΑ σε 60 και πλέον εμπορικούς εταίρους, με την Κίνα να αποτελεί την… κορυφή του «παγόβουνου», καθώς το νέο καθεστώς περιλαμβάνει συνολικούς δασμούς της τάξης του 104%. Οι επενδυτές προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο της επιθετικής πολιτικής του Τραμπ και αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου, προχωρώντας σε αθρόες ρευστοποιήσεις.
Πρόσθετο «βαρίδι» ο FTSE Russell, ο οποίος κράτησε στάση αναμονής και δεν αναβάθμισε την Αθήνα στις ανεπτυγμένες αγορές, παρόλο που αυτό ήταν το επικρατέστερο σενάριο. Ο index provider θεωρεί «νωπή» την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s, εξ ου και η διατήρηση του ΧΑ στη watchlist για αναβάθμιση από τις προηγμένες αναδυόμενες αγορές, που βρίσκεται σήμερα.
Στον «χρησμό» της Standard and Poor’s στρέφεται πλέον η προσοχή, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τη Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία με «BBB-» και θετικό outlook (προοπτικές).
Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, στο επίκεντρο τέθηκε η Fourlis λόγω των οικονομικών μεγεθών που δημοσίευσε χθες. Σήμερα μετά το κλείσιμο του ΧΑ σειρά έχει η Quest Συμμετοχών. Επιπλέον, από αύριο οι μετοχές της Autohellas θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,85 ευρώ ανά μετοχή.
Στον προθάλαμο των ανεπτυγμένων αγορών παραμένει η Αθήνα
Τελικά δεν έκανε το χατίρι στο ελληνικό χρηματιστήριο ο FTSE Russell, διατηρώντας το στη λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, που είχε προστεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση ενημέρωση του παρόχου χρηματιστηριακών δεικτών, η Ελλάδα παραμένει στη watch list για πιθανή ανακατάταξη από το καθεστώς της προηγμένης αναδυόμενης (Advanced Emerging) σε εκείνο της αναπτυγμένης αγοράς (Developed).
Η τρέχουσα αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας (speculative – επενδυτικά επισφαλής) για την Ελλάδα συνεχίζει να τελεί υπό εξέταση, καθώς θεωρείται πολύ πρόσφατη η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα.
Το επόμενο update του index provider για τη χώρα είναι προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο του 2025, στο πλαίσιο του ετήσιου review. Οι ελάχιστες απαιτήσεις της επενδύσιμης (investable) χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης και του αριθμού των τίτλων θα επανεκτιμηθούν με βάση τα στοιχεία κατά το κλείσιμο της αγοράς στις 30 Ιουνίου, αναφέρει μεταξύ άλλων ο FTSE Russell.
Όπως μετέδιδε το Reuters πριν την ετυμηγορία, η αναβάθμιση θα μπορούσε να φέρει καθαρές παθητικές εισροές ύψους περίπου 400 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Thea Jamison, διευθύνουσας συμβούλου της CHANGE Global Investment. Από την πλευρά της, η Hellenic Asset Management υπολόγιζε τις εισροές σε ένα εύρος μεταξύ 250 εκατ. και 1 δισ. δολαρίων.